«Ειλικρινής διάλογος» με ΗΠΑ και δημοσιονομική πειθαρχία οι επιδιώξεις του νέου προέδρου στο Μεξικό

Ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει να παραμείνει η χώρα του στην εμπορική συμφωνία NAFTA με τις ΗΠΑ και τον Καναδά ενώ στόχος του είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και φιλικοί δεσμοί με την Ουάσινγκτον.
Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού, είπε στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη νίκη του ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία, θα «σφίξει το ζωνάρι» αντί να αυξήσει τους φόρους και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ελλειμμάτων.
Αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια του Μεξικού, είπε ότι θα τα επανεξετάσει «ένα προς ένα» ενώ για το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας είπε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει αν πρέπει ή όχι να προχωρήσει το σχέδιο αυτό.
Ο «Άμλο», όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του, είπε επίσης ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί το προεδρικό αεροσκάφος και δεν θα διορίσει τα παιδιά του στην κυβέρνησή του.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας και την κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο.
Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «πολύ πειθαρχημένη» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και τα μακροοικονομικά ζητήματα, είπε ο Κάρλος Ουρσούα, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επενδυτές και να επιτευχθεί πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των κοινωνικών προγραμμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σχετική είδηση

Μεξικό: Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος προέδρος
www.ert.gr

2018-07-02 16:37:02

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ