Εκτοξεύστηκε ο ρομποτικός σεισμολόγος InSight στον Άρη

Τσεκ απ στο υπέδαφος του Άρη θα κάνει το εξειδικευμένο ρομποτικό εργαστήριο σεισμολογικών ερευνών, με την ονομασία InSight, που έστειλε η ΝΑSΑ στον κόκκινο πλανήτη.
Είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή που αναχωρεί από τη δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ταξίδι του Ινσάιτ μόλις ξεκίνησε από την Καλιφόρνια. Στόχος να μας αποκαλύψει τα μυστικά του κόκκινου πλανήτη και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τους Αρειανούς σεισμούς.
Θα διανύσει 485 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Όταν φτάσει θα πρέπει να αντέξει τις έντονες αναταράξεις στα αποκαλούμενα επτά λεπτά του τρόμου, μέχρι να αγγίξει την επιφάνεια του πλανήτη.
Το Ινσάιτ θα αρχίσει αμέσως να εργάζεται. Πρόκειται για ένα στατικό επιστημονικό εργαστήριο με σεισμογράφο ο οποίος θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά στο έδαφος ενός άλλου πλανήτη. Θα χαρτογραφήσει μέσω των σεισμικών κυμάτων το εσωτερικό του Άρη.
Υπολογίζεται ότι το Ινσαιτ θα καταγράψει τουλάχιστον 100 σεισμούς στους 26 γήινους μήνες που θα λειτουργήσει. Οι περισσότεροι είναι συνήθως ασθενείς μέχρι 3 ρίχτερ
Το Ινσάιτ διαθέτει άλλο ένα σημαντικό όργανο που θα μετρήσει σε βάθος 5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια τις μεταβολές θερμότητας στον Άρη. Έτσι η NASA θα μπορέσει να προετοιμάσει καλύτερα την αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη που υπολογίζεται περίπου το 2030.
Στην αποστολή η NASA δοκιμάζει για πρώτη φορά και δύο μικροδορυφόρους που θα ακολουθούν το Ινσάιτ στο βαθύ διάστημα και θα στέλνουν δεδομένα στη Γη.
Η άφιξη στον Άρη έχει προγραμματιστεί μετά από 6 μήνες στις 26 Νοεμβρίου. Αν τα καταφέρει θα είναι η πρώτη αποστολή μετά το Κιουριόσιτι το 2012.
Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-05-05 19:46:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ