Εμ. Μακρόν: Επιτυχής η επιχείρηση-Εγώ έπεισα τον Τραμπ να παραμείνει στη Συρία

«Από στρατιωτικής άποψης η επιχείρησή μας (στη Συρία) ήταν επιτυχής» διαβεβαίωσε την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι δυνατότητές τους για παραγωγή χημικών όπλων καταστράφηκαν» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BFMTV/Mediapart.
Σε ερώτηση σχετικά με τη νομιμότητα των αεροπορικών πληγμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε, υπερασπιζόμενος τον νόμιμο χαρακτήρα της επιχείρησης, ότι «η διεθνής κοινότητα ήταν εκείνη που επενέβη».
«Τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβησαν», «εντός του αυστηρού πλαισίου αυτής της διεθνούς νομιμότητας», δεδομένου του μη σεβασμού της απαγόρευσης χρήσης των χημικών όπλων».
«Η Γαλλία δεν κήρυξε τον πόλεμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ» είπε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν. «Πραγματοποιήσαμε πλήγματα με τρόπο εξαιρετικά ακριβή εναντίον των μονάδων χρήσης χημικών όπλων που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» και «δεν υπήρξε καμία παράπλευρη απώλεια από την πλευρά των Ρώσων» εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Την απόφαση να επέμβει στη Συρία «η Γαλλία την έλαβε καταρχήν από την περασμένη Κυριακή» έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων. «Είχαμε στην κατοχή μας αποδείξεις ότι χλώριο, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν» και ότι «μπορούσαν να αποδοθούν στο συριακό καθεστώς».
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους διαβεβαίωσε, υπεραμυνόμενος της συμμετοχής της Γαλλίας στα αεροπορικά πλήγματα, ότι ο ίδιος έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατύπωσε τη βούλησή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, να «παραμείνει».
«Πριν από 10 ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεσμευθούν από τη Συρία, εμείς τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνει, σας διαβεβαιώνω, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμένει» εξήγησε ο Μακρόν λέγοντας ότι επιπλέον «έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα έπρεπε τα πλήγματα να περιοριστούν στα χημικά όπλα».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
«Το έχω πει από την αρχή ότι προκειμένου να επιτύχουμε μια μόνιμη λύση για τη Συρία είναι απαραίτητο να μιλάμε με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία. (Είναι απαραίτητο να δεσμευτούμε στον διάλογο) με το Ιράν, λόγω της παρουσίας του στη Συρία, με τη Ρωσία διότι στρατιωτικοί της βρίσκονται στο πεδίο και στηρίζει το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ».
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, τα πρόσφατα πλήγματα από τους Δυτικούς εναντίον της Συρίας είχαν ως αποτέλεσμα να διαχωριστούν οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα ενέκρινε την επιχείρηση.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-15 22:33:32

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ