Επίσκεψη με μενού οικονομία

Ανταπόκριση – Ευδοξία Λυμπέρη
Ο ήλιος που έδυε έλουζε το παλάτι Μπλάναϊμ με το κολακευτικό πορτοκαλί του χρώμα κάνοντας την Σκοτσέζικη Φρουρά της Βασίλισσας με τις κόκκινες στολές να φαντάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακοί.
Η κα Τερέζα Μέι προχώρησε μέσα σε μία κατακόκκινη μακριά τουαλέτα συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Φίλιπ Μέι να υποδεχτεί τον Αμερικανό πρόεδρο και τη σύζυγό του που για την περίσταση του επίσημου δείπνου προτίμησε μία αχνοκίτρινη χολυγουντιανών προδιαγραφών τουαλέτα.
Η εξοχή της Οξφόρδης όμορφη και η επιβλητική γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ προσέφεραν ένα γενναιόδωρο σκηνικό για την πολυαναμενόμενη «επίσκεψη εργασίας» και όχι επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Βρετανία.
(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Μακριά από την διαδήλωση εναντίον του όπου περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι τον αποκαλούσαν ρατσιστή, μισογύνη και λαϊκιστή, οι δύο ηγέτες απήλαυσαν ένα δείπνο εκατό τοις εκατό βρετανικό με σκοτσέζικο σολωμό, μοσχαράκι και φραάουλες με κρέμα.
Η Τερέζα Μέι καλωσόρισε τον Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνοντας στις εμπορικές σχέσεις που έχουν εκτός των άλλων οι δύο χώρες:
«Ως οι μεγαλύτεροι επενδυτές ο ένας στην οικονομία του άλλου, με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων μεταξύ μας, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν ένα απίστευτο εγχείρημα μαζί.
Χιλιάδες αμερικανικές εταιρείες έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους εδώ.
Η δύναμη και το εύρος της συμβολής της Βρετανίας στην αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ, παρέχοντας σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των ξένων επενδύσεων στη χώρα σας.
Επενδύουμε 30 τοις εκατό περισσότερο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή μας.
Πάνω από 20 φορές αυτό που επενδύει η Κίνα.
Και περισσότερο από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί».
Είναι ξεκάθαρο τι θέλει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Τραμπ. Του μιλάει τη γλώσσα που γνωρίζει καλύτερα, το οικονομικό κέρδος. Γιατί στην διπλωματία είναι εκτός οικείων υδάτων για τους περισσότερους συνομιλητές του.
(Ben Stansall/Pool via AP)
Καθώς το Η.Β. αποχωρεί από την Ε.Ε. στοχεύει στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και να αποσύρει ο Αμερικανός πρόεδρος τους δασμούς στο ατσάλι που επέβαλε ξαφνικά στην Βρετανία.
Και παρ’ όλο που ισχυρίστηκε ότι τον συμπαθούν πολύ στην Βρετανία την Παρασκευή αναμένονται δεκάδες χιλιάδες στο Λονδίνο, που θα διαδηλώσουν εναντίον του. Επίσης, δημοσκόπηση του γιουγκοβ αποκάλυψε ότι η δημοτικότητα του κου Τραμπ είναι στο μείον 60, χαμηλότερα και από εκείνη του Τζορτζ Μπους την εποχή του πολέμου στο Ιράκ.
Αρκετά μακριά όμως από την βρετανική πρωτεύουσα στην ασφάλεια του Τσέκερς, την εξοχική επίσημη κατοικία της κας Μέι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ελπίζει να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία για την βρετανική οικονομία μήπως και ανασάνει από τα χτυπήματα στο εσωτερικό τους κόμματος της για τον χειρισμό του Μπρέξιτ που της κόστισε δύο βασικούς υπουργούς της.www.ert.gr

2018-07-12 22:46:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ