Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην ΟΝΕ τον Μάρτιο

H ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η αισιοδοξία υποχώρησε και η ζήτηση δεν είχε την προηγούμενη δυναμική της, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit. Ωστόσο, η παραγωγή του τομέα παρέμεινε εύρωστη και η ανάπτυξή του σημειώνεται σε όλη την περιοχή.
Τα εργοστάσια της Ευρωζώνης έκλεισαν το 2017 με ισχυρή ανάπτυξη – ρεκόρ, επομένως κάθε επιβράδυνση του ρυθμού αυτού είναι απίθανο να αποτρέψει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το να εγκαταλείψουν την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική τους.
Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκε σε χαμηλό 8μήνου – στις 56,6 μονάδες από 58,6 μονάδες τον Φεβρουάριο – αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη φάση της ανάπτυξης από εκείνη της συρρίκνωσης. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο 16μήνου – στις 55,9 από 59,6 μονάδες.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ από τη μείωση του PMI, καθώς ήταν αναπόφευκτη κάποια συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης μετά την εκτίναξή του στην αλλαγή της χρονιάς», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. «Ο γενικός ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, παραμένει εύρωστος με βάση τα ιστορικά πρότυπα, με τις τιμές του PMI να είναι ικανοποιητικές σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, υποδηλώνοντας μία σταθερή και ευρείας βάσης επέκταση», πρόσθεσε.
Αν και η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων του τομέα ήταν η χαμηλότερη από το τέλος του 2016 και η ζήτηση για τα προϊόντα ήταν η πιο αδύναμη των τελευταίων 16 μηνών. Εν μέρει, η επιβράδυνση της ζήτησης μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των τιμών από τα εργοστάσια, ενώ το ισχυρό ευρώ πιθανόν να συνέβαλε στο να γίνουν λιγότερο ελκυστικές οι εξαγωγές της περιοχής. Τον Φεβρουάριο, τα εργοστάσια είχαν αυξήσει τις τιμές με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν επτά ετών. Ο δείκτης τιμών παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο, στις 57,3 μονάδες από 58,4 τον Φεβρουάριο.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,4% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του Reuters, παραμένοντας πολύ χαμηλότερος από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει φθάσει ήδη στο ανώτατο σημείο της, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, αλλά η ΕΚΤ θα αποφασίσει πιθανότατα αυτό το καλοκαίρι για τη δραστική μείωση των αγορών ομολόγων, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι την περασμένη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-03 11:32:33

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ