Επιφυλάξεις για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων και τη συμφωνία των 28 της Ε.Ε

Τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προβλέπει να δημιουργήσει η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοικτά προκειμένου να προστατεύονται τα παιδιά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef. Από την πλευρά τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επέκριναν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατηγορώντας τους ότι συμφώνησαν «να μπλοκάρουν τους ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης». Προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση.
«Ανησυχούμε ότι τα παιδιά θα τίθενται υπό κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Σάρα Κρόου από τη Γενεύη μετά τη χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών.
Η Κρόου πρόσθεσε ότι η Unicef έχει επίσης ερωτήματα για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» τις οποίες η ΕΕ προβλέπει να δημιουργήσει σε περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως η Βόρεια Αφρική.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για την προστασία των προσφύγων Pro Asyl, ο οποίος χαρακτήρισε «απάνθρωπα» τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Η φυλάκιση βασανισμένους και διωγμένους ανθρώπους (…) στην Ευρώπη είναι απάνθρωπη», τόνισε ο Γκίντερ Μπουρκχαρντ, προσθέτοντας ότι το να ζητά κανείς άσυλο σε άλλη χώρα δεν είναι έγκλημα.
«Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων δεν έχουν καμία συμπόνια για τους διωγμένους ανθρώπους», κατήγγειλε, περιγράφοντας τα ελεγχόμενα κέντρα ως «καταυλισμούς απελπισμένων».
«Οι μόνες συνιστώσες στις οποίες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες είναι από τη μία πλευρά το μπλοκάρισμα των ανθρώπων στις πύλες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως του αν είναι ευάλωτοι και των ωμοτήτων από τις οποίες διέφυγαν, και από την άλλη η δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Κάρλιν Κλέιζερ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Προειδοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όμως προειδοποίησε ότι τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο ΔΟΜ εξέφρασε την «ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη και την ομοφωνία που προέκυψε» από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί για το μεταναστευτικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και θα πρέπει να βοηθά τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, και κυρίως την Ιταλία.
Ωστόσο «δεν μιλάμε για εξωτερικά κέντρα» στα οποία θα συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
«Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην Ευρώπη», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την «ανυπέρβλητη» ανησυχία του οργανισμού για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.
Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχολίασε: «Χαιρετίζουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα οδηγεί σε μεγαλύτερη συνεργασία και μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση στην παροχή ασύλου και επίσης οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέτει ως προτεραιότητα και στο επίκεντρό του τη διάσωση ζωών στη θάλασσα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- DPA-AFP
Σχετικές ειδήσεις
Οι τελικές αποφάσεις που συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ (video)www.ert.gr

2018-06-29 14:14:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ