ΗΠΑ: Έκθεση για το trafficking με ειδική αναφορά στους ανήλικους μετανάστες στην Ελλάδα

Σταθερή στις επιδώσεις της παραμένει η Ελλάδα στην ετήσια  έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία  διαπιστώνει «εντατικές προσπάθειες αλλά και συστημικές αδυναμίες.»
«Η κυβέρνηση παρουσίασε αυξημένη προσπάθεια σε σχέση με την περίοδο αναφοράς της προηγούμενης έκθεσης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα παραμένει στη 2η κατηγορία, καθώς παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών, καταγράφονται  συστημικές αδυναμίες, οι οποίες σχετίζονται με την απουσία προληπτικών μηχανισμών και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών διαδικασιών.
«Η κυβέρνηση δεν είχε προληπτικές προσπάθειες ταυτοποίησης, ιδίως για την καταναγκαστική εργασία και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ η εξειδικευμένη υποστήριξη για τα θύματα παρέμεινε ανεπαρκής ή απρόσιτη. Οι δικαστικές διαδικασίες συχνά διήρκεσαν από δύο έως έξι χρόνια και δεν περιλάμβαναν προσεγγίσεις επικεντρωμένες στα θύματα, εμποδίζοντας τη συνεργασία των θυμάτων και των βασικών μαρτύρων», σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών από τον Μάικ Πομπέο και την κόρη του Αμερικανού πρόεδρου Ιβάνκα Τραμπ.
Στις συστάσεις που γίνονται, η έκθεση επισημαίνει ότι:

Πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι για την καταδίκη των διακινητών και των αξιωματούχων που εμπλέκονται
Να αυξηθούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση αλλά και την υποστήριξη των θυμάτων διακίνησης
Να υπάρξει παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε δικαστές και αστυνομικούς

Επιπλέον, ζητά θεσμοθέτηση επίσημων διαδικασιών για τον εθνικό μηχανισμό αναφοράς, υιοθέτηση πρακτικών προστασίας μαρτύρων, πιο συστηματική συλλογή δεδομένων και την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.
Στα τελικά συμπεράσματα, η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης, προορισμού και σε μικρό βαθμό προέλευσης γυναικών και παιδιών για sex trafficking, αλλά και παιδιών που πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που οφείλεται στη προσφυγική κρίση, καθώς επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια δημογραφική ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εκμετάλλευση.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-29 09:14:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ