ΗΠΑ-Μεξικό: Συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα – Την Εθνοφρουρά ενισχύει ο Τραμπ

Περίπου εκατό πρόσφυγες και μετανάστες από κράτη της Κεντρικής Αμερικής, που συμμετείχαν στο καραβάνι που προκάλεσε την οργή του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έφθασαν την Τρίτη στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
Στην πλειονότητά τους ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οργανωτές αυτού του καραβανιού, που διανύει το Μεξικό μια φορά τον χρόνο για να προσελκύσει διεθνή προσοχή στο πρόβλημα των μεταναστών που συρρέουν στη μεξικανική επικράτεια.
Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε στο Μεξικάλι, μια πόλη πάνω στα σύνορα, απέναντι στην αμερικανική πόλη Καλέξικο, την άφιξη δύο λεωφορείων με περίπου εκατό μετανάστες και πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική.
Άρχισαν το ταξίδι τους την 25η Μαρτίου στην Ταπατσούλα, μια πόλη του νότιου Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Το καραβάνι, που ονομάστηκε Viacrucis Migrante, αναχώρησε προς βορρά, με πάνω από χίλια μέλη, μετανάστες χωρίς χαρτιά.
«Αυτοί που φθάνουν στα σύνορα θα ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιρενέο Μουχίκα, διευθυντής της οργάνωσης Pueblo sin Fronteras, που οργανώνει αυτά τα καραβάνια μεταναστών από το 2010.
Αυτοί που έφθασαν στο Μεξικάλι άρχισαν να πορεύονται προς την Τιχουάνα, απέναντι από την αμερικανική πόλη Σαν Ντιέγκο. Ενώ άλλα τρία λεωφορεία με μετανάστες από κεντροαμερικανικά κράτη αναμένονταν να καταφθάσουν στα σύνορα εντός των επομένων ωρών.
Ο Μουχίκα βρισκόταν στο Ερμοσίγιο, 270 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, μαζί με εκατοντάδες ακόμη μετανάστες.
«Απέμειναν περίπου 600» πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής από το αρχικό καραβάνι, διευκρίνισε. «Οι μισοί θέλουν να παραμείνουν στο Μεξικό, τους συνοδεύουμε όταν πηγαίνουν να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους δοθεί άσυλο.»
Νωρίτερα τον Απρίλιο, ένα ρεπορτάζ για το καραβάνι των μεταναστών που κατευθυνόταν προς την επικράτεια των ΗΠΑ προκάλεσε την οργή του Τραμπ και κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Μεξικό.
Ο Τραμπ μια από τις βασικές εξαγγελίες του οποίου προεκλογικά ήταν ότι θα ανεγειρόταν ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση, διέταξε αμέσως μετά την ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων στα σύνορα. Εκατοντάδες άνδρες της Εθνοφρουράς βρίσκονται πλέον στη μεθόριο.
Παράλληλα, ο Τραμπ συνέδεσε άμεσα τη σύναψη νέας συμφωνίας για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική προς αντικατάσταση της NAFTA με την ενίσχυση του ελέγχου της μετανάστευσης από μέρους του Μεξικού. Τον όρο αυτό όμως απέρριψε ήδη ρητώς ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-25 08:37:05

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ