ΗΠΑ: Νευρικότητα στις αγορές-Ο Τραμπ ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, υπερασπιζόμενος τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ για την πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών με θέμα την κατάσταση των αγορών.
«Εχω την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ευχαριστημένος με τον υπουργό Μνούτσιν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ στο Fox Business Network. «Εχω συναντηθεί και με τους δύο στο Οβάλ Γραφείο, πολλές, πολλές φορές και έχουν μία πολύ συντροφική και εποικοδομητική σχέση».
Και σε μία προσπάθεια να κατευνασμού της νευρικότητας των αγορών, ο Κέβιν Χάσετ απάντησε εάν η θέση του προέδρου της Fed είναι ασφαλής: «Ναι, φυσικά, 100%».
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Στίβεν Μνούτσιν μπορεί να γίνει το επόμενο μέλος της κυβέρνησης Τραμπ που θα πάρει πόδι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δυσαρεστημένος εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα με τον Μνούτσιν και το πρόσφατο κατρακύλισμα των αγορών μπορεί να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Μία πηγή δήλωσε στο Bloomberg ότι η παραμονή του ή μη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα γίνει στις αγορές.
Αν ο Τραμπ ήταν ήδη δυσαρεστημένος με τον Μνούτσιν, αυτό που ο υπουργός Οικονομικών έκανε το σαββατοκύριακο δεν βοήθησε την κατάσταση. Ο Μνούτσιν τάραξε τις ήδη νευρικές αγορές το σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε ανακοίνωση για να πει ότι οι επικεφαλής έξι μεγάλων αμερικανικών τραπεζών τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα ώστε να συνεχισθεί ο δανεισμός. Καθώς αυτό ήταν ένα θέμα για το οποίο δεν υπήρχε ανησυχία, πολλοί θεώρησαν ότι είτε πρόκειται για μεγάλη γκάφα, είτε η κυβέρνηση ξέρει κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί. Στην συνέχεια, την Δευτέρα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβούλους του αμερικανού προέδρου για τις αγορές, πράγμα που επίσης προκάλεσε ανησυχίες ότι τα προβλήματα της οικονομίας μπορεί να είναι σοβαρότερο από ό,τι πιστευόταν.
Ο Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Fed την Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι το «μοναδικό πρόβλημα» της αμερικανικής οικονομίας και οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησε ιδιωτικά την πιθανότητα να απολύσει τον Τζέρομ Πάουελ.
Ο Πάουελ διορίσθηκε από τον Τραμπ τον Φεβρουάριο και συνέχισε την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων που ακολουθούσε η προκάτοχός του Τζάνετ Γέλεν, η οποία εξοργίζει τον Τραμπ.
Ωστόσο, νομικοί αμφισβητούν ότι ο τραμ έχει το δικαίωμα να απολύσει τον Πάουελ.Μην έχοντας το δικαίωμα να απολύσει το πρόεδρο της Fed, ο Τραμπ θα συνεχίσει να ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο για να του επιρρίψει την ευθύνη για την πτώση των αγορών.www.ert.gr

2018-12-26 18:49:28

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ