Η Γερουσία ενέκρινε τροπολογία που ενδέχεται να αποκλείσει την πώληση F35 στην Τουρκία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα μια τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία, χώρα που χαρακτηρίζεται μεν απαραίτητος σύμμαχος και είναι κράτος-μέλος του NATO, αλλά έχει όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Οι προσπάθειες στελεχών τόσο των ρεπουμπλικάνων όσο και των δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εμποδιστεί η μεταφορά των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.
Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου 716 δισεκ. δολαρίων, ενώ το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό. Το δεξιό, συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο.
Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοθετεί την Τουρκία, έναν από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F35. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη αμερικανών πολιτών και αμερικανών διπλωματών.
Μια πώληση όπλων στη φρουρά του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν ήδη εμποδίστηκε. Μέλη της προεδρικής φρουράς του Ερντογάν είχαν επιτεθεί και τραυματίσει άοπλους κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, προκαλώντας οργή στο Καπιτώλιο και έντονη ενόχληση στον Λευκό Οίκο.
Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο οικονομικού ύψους 716 δισεκατ. δολαρίων για τις αμυντικές δαπάνες
Στο μεταξύ, η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής με δαπάνες 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στόχο την συνέχιση υλοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σύγκρουσης με τους υποστηρικτές της αμυντικής βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής αυτής, επισημαίνει το “Politico.”
Η νέα νομοθεσία προβλέπει περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, επίσης την αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και την μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς τους, για περίπου μία δεκαετία.
Από την άλλη μεριά, σε αρκετές περιπτώσεις η νομοθεσία αυτή, υστερεί συγκρινόμενη με μία έκδοση του ίδιου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθετική πρακτική, στο επόμενο στάδιο η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα πρέπει να συνεργαστούν μέσω της συγκρότησης μιας κοινής επιτροπής εργασίας, προκειμένου να “γεφυρώσουν” τις διαφορές τους και να επιτύχουν μια συνδυαστική κοινή έκδοση του νομοσχεδίου, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στα δύο νομοθετικά σώματα.
Μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο, αλλά και την χθεσινή ψηφοφορία που έγινε στην Γερουσία, η κατάρτιση του τελικού συνδυαστικού νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpawww.ert.gr

2018-06-19 07:06:56

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ