Η ιταλική πολιτική κρίση πιέζει το ευρώ και τις αγορές της ευρωπεριφέρειας

Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και δευτερευόντως το ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων στην Ισπανία άσκησαν ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα και στις μετοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ενώ το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών έναντι του δολαρίου.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κάρλο Κοταρέλι εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ίδιος είχε απορρίψει τον υποψήφιο για υπουργό Οικονομικών στη κυβέρνηση συνασπισμού που ετοίμαζαν η Λέγκα του Βορρά και το Κινημα των 5 Αστέρων, πυροδοτώντας πολιτικές εξελίξεις.
Αναλυτές ανέφεραν σε ξένα ΜΜΕ ότι το ενδεχόμενο να μετατρέψουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ιταλία σε ντε φάκτο δημοψήφισμα για το ευρώ προκάλεσαν νέες πωλήσεις σε ιταλικές μετοχές και ομόλογα με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού απο το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros τόνισε σε ομιλία του στο Παρίσι ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει υπαρξιακό κίνδυνο σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το δημόσιο χρέος της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.
Ο οίκος ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. τον διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.
H Ιταλία πρόκειται να διενεργήσει την Τετάρτη δημοπρασίες για 5ετή και 10ετή ομόλογα, συνολικού ύψους ως 6 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 6μηνου εντόκου αυξήθηκε στο 1,213% στη σημερινή δημοπρασία έναντι αρνητικής απόδοσης -0,421% τον περασμένο Απρίλιο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε μέσω του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο ότι για να βοηθήσει την Ιταλία στην περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας, η τελευταία θα πρέπει να πληροί «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
«Η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Θα μπορούσαν ίσως να τους διαβάσουν και πάλι», δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με προδημοσίευση.
Η αβεβαιότητα για την τύχη της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία επιβάρυνε επίσης το κλίμα στις αγορές, στέλνοντας τις ισπανικές μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόταση μομφής την Παρασκευή μετά από αίτημα των Σοσιαλιστών στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στο κυβερνών Λαικό Κόμμα.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Ισπανία έπληξαν επίσης τα ομόλογα και τις μετοχές στην Ελλάδα και στη Πορτογαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 5% για να υποχωρήσει εν συνεχεία προς το 4,77%. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες 2,32% την Τρίτη.
Ακόμη, το ευρώ διολίσθησε στο 1.151 έναντι του δολαρίου που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών για να ανακάμψει κάπως στη συνέχεια.
ΠΗΓΗ: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.grwww.ert.gr

2018-05-29 15:30:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ