Η κυβέρνηση του Σάρατζ ανακαταλαμβάνει δύο πόλεις από τις δυνάμεις του Χαφτάρ – ΚΟΣΜΟΣ

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και έχουν την έδρα τους στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν δύο στρατηγικές πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, μεταξύ της Τρίπολης και των συνόρων της Τυνησίας.

«Οι δυνάμεις μας πήραν τον έλεγχο των πόλεων Σορμάν και Σαμπράτα (βρίσκονται αντίστοιχα 60 και 70 χλμ. από την Τρίπολη) και εκδιώκουν τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές» που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, ο Μοχάμαντ Γνούνου, σε σύντομη ανακοίνωση.

Στη σελίδα τους στο Facebook, οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης GNA ανάρτησαν φωτογραφίες από τα πολεμικά τους λάφυρα: στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα, εκτοξευτήρες πυραύλων Grad, άρματα και θωρακισμένα οχήματα.

Η Σαμπράτα και η Σορμάν, δύο παράκτιες πόλεις, ελέγχονταν κυρίως από πολιτοφυλακές των Σαλαφιστών που είχαν συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαφτάρ από την αρχή της επιχείρησής του κατά της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019. Τότε, ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε διατάξει τις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη από την αντίπαλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χαφτάρ ελέγχει ήδη μεγάλες περιοχές στην ανατολική και δυτική Λιβύης.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ-Σάρατζ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση την ανακατάληψη των δύο πόλεων, εκφράζοντας ικανοποίηση επίσης για την «αποτυχία» την προηγουμένη, επιχείρησης του στρατάρχη Χαφτάρ κατά της στρατηγικής πόλης Αμπού Γκρέιν, που βρίσκεται μεταξύ της Σύρτης και της Μισράτας, ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον διοικητή Μοχάμαντ αλ-Γκαμούντι, της GNA, που βρίσκεται στο σημείο, οι Σορμάν και Σαμπράτα καταλήφθηκαν «έπειτα από έξι ώρες μαχών και με αεροπορική κάλυψη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ δεν έχουν αντιδράσει επί του παρόντος σε σχέση με την απώλεια των δύο πόλεων, ένα νέο πλήγμα στην επιχείρησή τους μετά την απώλεια το περασμένο καλοκαίρι της Γκαριάν, που ήταν ορμητήριό τους στη δυτική Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ