Η Ουγγαρία στις κάλπες -Φαβορί ο Βίκτορ Όρμπαν

Οι  δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα των 10 εκατομμυρίων στο κέντρο της Ευρώπης, δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολία. O εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, από τους πιο ένθερμους πολέμιους της πολιτικής των Βρυξελλών και της μεταναστευτικής πολιτικής, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για νίκη. Το 10% του συνόλου των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο κι ένας στους τρεις ψηφοφόρους στην Ουγγαρία δηλώνει πως δεν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένο κόμμα
Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς άρχισε να διερευνά μία υπόθεση κατάχρησης ευρωπαϊκών χρημάτων και κάποια μέλη της οικογένειας Ορμπάν φέρονται να εμπλέκονται σε αυτήν.
Σε αυτή την αναμέτρηση ο Όρμπαν διεκδικεί την 4η πρωθυπουργική θητεία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνείται να φιλοξενήσει πρόσφυγες και δεν δέχεται την πολιτική των ποσοστώσεων που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες. Πολιτικοί αντίπαλοι και διεθνής τύπος τον χαρακτηρίζουν «αντιδημοκράτη, αντιευρωπαίο ακόμη και ακροδεξιό».

‘Hungary is a BIGGER threat to EU than Brexit’ How Orban’s victory could TOPPLE Brussels
— Voice of Europe (@V_of_Europe) April 7, 2018

Τα τελευταία χρόνια ο Όρμπαν έχει αναδείξει σε νούμερο 1 εχθρό της Ουγγαρίας τον πολυεκατομμυριούχο Τζωρτζ Σόρος. Ο 54χρόνος ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Σόρος κρυβέται πίσω από τις προσφυγικές ροές, που όπως λέει, «απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη».

Hungary’s election pits democracy against the rise of authoritarianism via @BV pic.twitter.com/3OO66kadO6
— Bloomberg (@business) April 6, 2018

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν ο Όρμπαν θα μπορέσει να αποσπάσει για μια ακόμα φορά την απόλυτη πλειοψηφία. Το μόνο που μπορεί να απειλήσει τον Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται να είναι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες.
Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται το πρώην ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, του Γκάμπορ Βόνα, που πλέον προβάλει πιο μετριοπαθείς πολιτικές, να μην επιτρέψει στο κόμμα του Όρμπαν να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής.

Κάποια από τα κόμματα της αριστεράς αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συμφώνησαν να υποστηρίξουν για τη θέση του πρωθυπουργού το ανερχόμενο όνομα της πολιτικής, τον κεντροαριστερό Γκεργκέλι Καράσκονι.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο 54χρονος Όρμπαν, πρόβαλε τον εαυτό του ως τον «σωτήρα» της χριστιανικής κουλτούρας της Ουγγαρίας, κατά των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη.
Στην τελευταία που προεκλογική ομιλία ο Όρμπαν κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την αντιπολίτευση ότι είναι μαριονέτα ξένων δυνάμεων.
«28 χρόνια μετά την πτώση του σοσιαλισμού η χώρα μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν προσληφθεί από ξένα συμφέροντα που θέλουν να ανέβουν στην εξουσία για να καταστρέψουν τον φράχτη στα σύνορά μας και αν εφαρμόσουν το σύστημα ποσοστώσεων των Βρυξελλών στην Ουγγαρία μια χώρα μεταναστών, και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των οικονομικών δομών τους», δήλωσε ο Όρμπαν.
Εκ μέρους της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βρετανός βουλευτής Νάιτζελ Φαράζ δήλωσε ότι «εάν ήμουν Ούγγρος, θα ήξερα ακριβώς ποιον θα ψήφιζα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός Ιταλός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι: «Πιστεύω ότι από πολλές απόψεις, η ουγγρική κυβέρνηση έκανε ότι ήταν απαραίτητο για το συμφέρον του ουγγρικού λαού σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Πάντως, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει κρύψει τους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΠΗΓΗ:Euronewswww.ert.gr

2018-04-07 17:53:48

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ