Ισπανία: Απειλεί τον Ραχόι η πρόταση μομφής των σοσιαλιστών (video)

Ξεκίνησε στο ισπανικό κοινοβούλιο η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ σε βάρος του πρωθυπουργού και ηγέτη του Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι με αφορμή την καταδίκη του Λαϊκού κόμματος για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς. Αν η πρόταση μομφής ψηφιστεί, αύριο το μεσημέρι,ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει.

Ο Μαριάνο Ραχόι, απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης και αν επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Από τις αρχές της εβδομάδας που όλοι έδιναν λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».
Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου.
Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.
Ενόψει και της ενδεχόμενης ανόδου του στην πρωθυπουργία, ο Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύθηκε πως θα τηρήσει τον ψηφισμένο προϋπολογισμό καθώς και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.
«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.
Οπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Ραχόι θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.
Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρήwww.ert.gr

2018-05-31 18:32:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ