Ι. Μπασιάς: Στο στόχαστρο νέοι επενδυτές για νέες παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης (audio)

Ολοκληρώθηκε πλέον ο πρώτος γύρος των εργασιών που αφορούν την παραχώρηση και αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε 7 παραχωρήσεις (blocks) στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Δρ. Ιωάννη Μπασιά, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Μπασιάς δήλωσε ότι πρωταρχικός τώρα στόχος της ΕΔΕΥ είναι να συμπληρώσει με νέες ενδιαφέρουσες παραχωρήσεις σε περιοχές όπου στο παρελθόν δεν είχε εκφραστεί ενδιαφέρον από εταιρείες αλλά είναι εξίσου σημαντικές για την γεωπολιτική βαρύτητα της Ελλάδας. Πρόκειται για περιοχές στο Κεντρικό Ιόνιο, Δυτικά της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης. Για την προώθηση αυτών των περιοχών η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει ήδη να παρουσιάζει τα τεχνικά στοιχεία των νέων αυτών παραχωρήσεων σε διεθνή φόρουμ προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι η επένδυση στον Πρίνο αποδίδει καρπούς ενώ αναμένεται και το Κατάκολο εντός του 2019 ή αρχές του 2020 να περάσει πλέον στην τελική φάση προετοιμασίας γεώτρησης παραγωγής, ενώ και ο Πατραϊκός ελπίζει να περάσει στην φάση μίας επιτυχούς ερευνητικής γεώτρησης.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥ επεσήμανε ακόμα ότι αποτελεί τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει όλες αυτές οι παραχωρήσεις καθώς η τεχνολογία παρείχε τη δυνατότητα πλέον να αντιμετωπιστούν δυσκολίες που στο παρελθόν καθιστούσαν μη ελκυστικές τις συγκεκριμένες περιοχές. Ως προς τις αντιδράσεις αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν τα ενεργειακά αυτά projects, ο κ. Μπασιάς επεσήμανε ότι είναι ως ένα βαθμό κατανοητές και απόλυτα σεβαστές αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές και να διαχυθεί η σχετική πληροφόρηση ότι σε όλα αυτά τα προγράμματα τηρούνται απόλυτα αυστηροί κανονισμοί που προκύπτουν από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων και ενός μεγάλου διεθνούς νομικού πλαισίου που αφορά την ασφάλεια των εργασιών σε χερσαίες περιοχές. Ο κ. Μπασιάς υπογράμμισε το πλαίσιο αυτό ότι η ΕΔΕΥ ελέγχει και τηρεί με απόλυτη συνέπεια και αυστηρότητα την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων από τους εντολοδόχους και είναι σημαντικό να γίνει κατανοητός ο ανεξάρτητος ρόλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Τέλος επεσήμανε τη σημαντική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ΕΔΕΥ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και ενδέχεται το ακαδημαϊκό αυτό ίδρυμα να αποτελέσει τη δεξαμενή των νέων επιστημόνων που θα συνδράμουν στο περαιτέρω έργο της ΕΔΕΥ.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-12-13 14:15:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ