Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 με δύο εκδοχές για τις συντάξεις (video)

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατατέθηκε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και το σενάριο με την περικοπή των συντάξεων και το σενάριο χωρίς τις περικοπές. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως στο προσχέδιο «θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων».Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Από τη δική μας πλευρά έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Αντιθέτως, έχουμε εξηγήσει και αυτό θα αποτυπώνεται στο Προσχέδιο ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ.
Η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο πρώτο σενάριο θα περιλαμβάνονται κανονικά τα προνομοθετημένα μέτρα περικοπών στις συντάξεις και εφαρμογής αντιμέτρων, τα οποία οδηγούν το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ. Στο δεύτερο σενάριο, μαζί με την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις θα ακυρώνονται και τα αντίμετρα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού σε μακρο-οικονομικό επίπεδο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019 (έναντι 2,4% στο Μεσοπρόθεσμο), και για το τρέχον έτος, άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο). Επίσης, το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).
Τα συγκεκριμένα μεγέθη αποτυπώνονται στην έκφραση γνώμης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα επίσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από αύξηση 1% εφέτος) και η απασχόληση θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,8% (από αύξηση 1,7% το 2018). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% (από άνοδο 7,5% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,2% (από αύξηση 3,4% εφέτος).
Τέλος, το διαρθρωτικό ισοζύγιο εκτιμάται σε 1,6% (από 3,3% εφέτος), ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ert.gr

2018-10-01 13:20:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ