«Κατενάτσιο» από Ντι Μάιο και Μοσκοβισί για τον προϋπολογισμό – Επιστολή Τρία προς Κομισιόν

0
15

Μετά την  επιθετική τακτική που ακολούθησε η ιταλική κυβέρνηση  για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας έναντι της Ε.Ε, αλλά και τους υψηλούς τόνους  που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες σε μερικές περιπτώσεις, φαίνεται ότι επιχειρείται και από τις δυο πλευρές να «πέσουν» οι τόνοι.
Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι ο κυβερνών συνασπισμός δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η Ιταλία θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4% και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει στο τραπέζι».
Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, με επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό, δεσμεύθηκε όμως να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος.
Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» η Ιταλία να τις εγκαταλείψει.
«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας», αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Νομπρόβσκις και τον επίτροπο για θέματα οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.
Σημειώνεται επίσης, ότι «για την επόμενη τριετία αναμένεται σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την τελευταία δεκαετία. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των μέτρων υπέρ της ανάπτυξης που θα εισαχθούν με τον επόμενο νόμο για τον προϋπολογισμό. Αυτές περιλαμβάνουν την επανέναρξη δημόσιων επενδύσεων που όχι μόνο απολαμβάνουν μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους, αλλά και κανονιστικές απλουστεύσεις και νέα μέσα δημιουργίας ικανοτήτων που θα διευκολύνουν την εκτέλεσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Όμως, «αν οι σχέσεις χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επέμβει υιοθετώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι στόχοι που έχουν δηλωθεί να τηρηθούν αυστηρά», τονίζεται στην επιστολή.
«Ο αριθμός 2,4% είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε επίσημα να τηρήσουμε […] Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνάντηση με ανταποκριτές ξένου Τύπου στη Ρώμη.
«Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων. Αν υιοθετούσαμε έναν διαφορετικό δημοσιονομικό νόμο, θα μπαίναμε σε ύφεση», υπογράμμισε ο Κόντε. Όμως, «θέλουμε να έχουμε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο», πρόσθεσε.
«Ακούστε με καλά: για την Ιταλία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση Italexit, να βγούμε από την Ευρώπη ή από την ευρωζώνη», είπε ο Κόντε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις σε αυτά σήμερα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος», πρόσθεσε διευκρινίζοντας παράλληλα ότι κάνει διάκριση μεταξύ των πολιτικών ιδεών του Σαλβίνι, με τις οποίες διαφωνεί, και της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία σημείωσε ότι σέβεται.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, δήλωσε  ο επίτροπος Οικονομικών στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, αύριο Τρίτη η Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019.
Στους αδιάλλακτους της ΕΕ σε σχέση με τον ιταλικό προϋπολογισμό συγκαταλέγεται και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Σε ανακοίνωση του τονίζει πως «Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό», της Ιταλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-10-22 11:22:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ