Κατρούγκαλος: Ό,τι γίνεται στην διπλωματία πάντα έχει και ένα μήνυμα (audio)

Ό,τι γίνεται στην διπλωματία πάντα έχει και ένα μήνυμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, αναφερόμενος στην έλλειψη υψηλής εκπροσώπησης σε υψηλό επίπεδο στην ορκωμοσία Ερντογάν, συμπληρώνοντας ακόμη ότι από εδώ και πέρα υπάρχουν ευκαιρίες να γυρίσουμε σελίδα για να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία.

Ερωτηθείς για την παρουσία της κ. Μπακογιάννη και άλλως στελεχών της αντιπολίτευσης στην ορκωμοσία Ερντογάν ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την παρουσία μελών της αντιπολίτευσης, αλλά ιδιαίτερα έμπειροι πολιτικοί, όπως αυτοί που θα συμμετέχουν -σημείωσε- παίρνουν το βάρος της ευθύνης της προσωπικής τους παρουσίας.
Λυδία λίθος της προσέγγισης με την Τουρκία είναι το τι θα γίνει με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και ο πρωθυπουργός θα ξαναθέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟκαι μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός είπε ότι αν δεν κυρωθεί και από εμάς η συμφωνία δεν εντάσσεται η FYROM στο ΝΑΤΟ. Αν τα Σκόπια ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της συμφωνίας ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία και αυτό γιατί η συμφωνία αυτή είναι εθνικά επωφελής, όπως είπε.
Αναφερόμενος στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων ο υπουργός επεσήμανε ότι, εκβιαστικά από το ΔΝΤ επιβλήθηκε η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Οι εκτιμήσεις του όμως  για ΕΦΚΑ και πλεόνασμα αποδείχθηκαν λανθασμένες. Θα εξετάσουμε λοιπόν το θέμα όταν θα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός και όταν θα μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι ένα αχρείαστο μέτρο, τόνισε.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι, από 21 Αυγούστου ήδη νομοθετημένα πρόκειται να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό, όπως ήταν πριν από την κρίση. Και πρόσθεσε ότι και ο κατώτατος μισθός εντός του 2018 πρόκειται να αυξηθεί και δεν συνδέεται με εκλογές αυτή η κίνηση.
Στην Ευρώπη συγκρούονται δυο πολιτικές στα εργασιακά, υπογράμμισε. Και στην Ελλάδα έχουμε αντίστοιχη σύγκρουση, εμείς προσπαθούμε να επιστρέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο κ.Μητσοτάκης στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ είπε ότι το 8ωρο ανάγεται στο παρελθόν.
Ο συνδυασμός του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς αναδίπλωσης δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο στην Ευρώπη, δεν είναι ακόμη πλειοψηφικός ο γάμος, είναι πλειοψηφική η νεοφιλελεύθερη άποψη και αυτό δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική συμμαχία, μια νέα πλειοψηφία αυτών που θέλει να μείνει η Ευρώπη κοινωνική, τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Πηγή:ΕΡΤ/Επιμέλεια- Σύνταξη:Αλέκα Σταυροπούλουwww.ert.gr

2018-07-09 10:35:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ