Κλίμα πολέμου πάνω από τη Συρία (video)

Παγκόσμια ανησυχία μετά τις διαδικτυακές απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τη χημική επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Συρία, λέγοντας πως οι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται». Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου μια αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Δαμασκού. Οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση, αναδιατάσσοντας τις δυνάμεις στα αεροδρόμια της χώρας και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις ώστε να ελέγξουν πιθανές ζημιές από ενδεχόμενη επίθεση, όπως δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκκενώνονται το συριακό υπουργείο Άμυνας και το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Δαμασκό. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από το συριακό καθεστώς.

Στα άκρα η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

«Απερίσκεπτες» χαρακτήρισε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών τις απειλές της Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να μην προβεί σε ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στο Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.
Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών, γεγονός που το Ισραήλ δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα ότι αν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ από τη Συρία, τότε το καθεστώς Άσαντ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει επιλογές στον πρόεδρο Τραμπ για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία εφόσον το αποφασίσει.
Εν τω μεταξύ, έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία είναι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.
Η Μέι δεν θα ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σημειώνει το BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.
Μια εκπρόσωπος τύπου της Τερέζας Μέι απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ
Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί αύριο Πέμπτη για να συζητηθεί το θέμα της «κλιμάκωσης της ρητορικής με επίκεντρο τη Συρία και των απειλών μονομερούς ανάληψης δράσης» δήλωσε ο πρεσβευτής της Βολιβίας στα ΗΕ Σάσα Σέρτζιο Λορέντι Σολίς.
«Παρατηρείται μια σταθερότητα σε αυτές τις απειλές, επομένως ανησυχούμε διότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα συνιστούσε παραβίαση των αρχών και σκοπών του καταστατικού (των Ηνωμένων Εθνών)», είπε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση να διεξαχθεί αύριο το πρωί τοπική ώρα.
Πηγή: ΕΡΤ1, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnikwww.ert.gr

2018-04-11 21:58:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ