Κομισιόν: 2 εκατ. σημεία φόρτισης στην ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα ως το 2025

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σημεία φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειαστούν στην ΕΕ μέχρι το 2025, επιπλέον των 100.000 περίπου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι πλέον βέβαιο ότι η μείωση των εκπομπών ρύπων είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις πωλήσεις αυτοκινήτων εναλλακτικών καυσίμων. Όμως λόγω της χαμηλής -μέχρι στιγμής- πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η μείωση των ρύπων κατά 30% το 2030 θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο στόχος για εγκατάσταση ετησίως 700.000 νέων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που θα σήμαινε συνολικά 8,4 εκατομμύρια νέα σημεία φόρτισης τα επόμενα 12 χρόνια ή 84 φορές περισσότερα σημεία από ό,τι υπάρχουν σήμερα, αποτελεί μη ρεαλιστικό στόχο.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει θέσει τους στόχους της, εντούτοις πολλές χώρες ακόμη δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει από την ACEA, καταδεικνύεται ότι από όλα τα σημεία φόρτισης που υπάρχουν σήμερα στην ΕΕ, το 76% συγκεντρώνεται σε τέσσερις μόνο χώρες που καλύπτουν μόνο το 27% της συνολικής επιφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι σε μια μεγάλη σε έκταση χώρα -όπως είναι η Ρουμανία- υπάρχουν μόνο 114 σημεία φόρτισης.
Το σίγουρο είναι ότι οι μελλοντικές μειώσεις CO2 εξαρτώνται από τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων εξαρτώνται από το δίκτυο φόρτισης που υπάρχει σε μία χώρα. Συνεπώς, η νομοθεσία για το CO2 πρέπει να συνδέει αυτά τα δύο στοιχεία αν οι επικεφαλής θελήσουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-05 21:19:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ