Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup – Σεντένο: Προς νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ (video)

Στο Λουξεμβούργο στραμμένα τα βλέμματα όπου στη σύνοδο του Eurogroup γράφεται σήμερα ο επίλογος του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και σχεδιάζεται το μέλλον της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, με την παράλληλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, με τον πρόεδρο του Eurogroup να δηλώνει ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία. «Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Προηγήθηκε συνεδρίαση των τεχνοκρατών του EwG που κατέθεσαν την εισήγησή τους στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, το ύψος της δόσης και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Μοναδικό αγκάθι παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο συμβούλιο των υπουργών.
Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.
Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό  Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.
Το κείμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία δέσμευση για νέα μέτρα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χρειάζεται ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός», που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».
Αλλά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ελπίδα να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.
«To Eurogroup πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», τόνισε στο CNN o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.
Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποφασιστική διευθέτηση του χρέους.
«Η στιγμή είναι ιστορική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρέπει τώρα να συμφωνήσουν στους όρους της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι λύσεις διαρκείας οι οποίες προωθούν μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ουδείς έχει συμφέρον να χάσει αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα-ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times.
Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής. Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-ΑΠΕ
Σχετική είδηση: Τσίπρας για Εurogroup: Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης – Θετική η εισήγησηwww.ert.gr

2018-06-21 11:03:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ