Κων/νος Μυρωδιάς: Εξωστρέφεια και στοχευμένες επενδύσεις οι άξονες για σχέδιο ανάπτυξης (audio)

Σε τρεις άξονες θα πρέπει να κινείται το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-μνημόνιο εποχή υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνος Μυρωδιάς, υποψήφιος διδάκτωρ και διδάσκων Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη στο London School of Economics and Political Science (LSE).

Ο κ. Μυρωδιάς που εξειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί κατ’ αρχάς σε στοχευμένες επενδύσεις είτε μέσω της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, είτε μέσω των δημοσίων επενδύσεων είτε και μέσω του σχεδίου Γιουνκέρ.
Στοχευμένες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής διεθνώς αναγνωρισμένων και εμπορεύσιμων προϊόντων μεσαίας τεχνολογίας ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της. Ο δεύτερος άξονας ενός αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου θα πρέπει να εστιάζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα σε στοχευμένα βήματα σύνδεσης τους με την διεθνή αγορά, μέσω χρηματοδότησης τους είτε για στελέχη που θα επικεντρωθούν στην έρευνα αγοράς είτε και μέσω χρηματοδότησης προκειμένου να αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο τελευταίος άξονας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών νέου τύπου ως κέντρα που θα ενσωματώνουν νέες μεθόδους παραγωγής, τεχνολογίας, εμπορίου και μάρκετινγκ των παραγόμενων προϊόντων, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα δομικό πρόβλημα της παραγωγής που είναι η μικρή αγροτική ιδιοκτησία.
Οι τρεις αυτοί άξονες σύμφωνα με τον κ. Μυρωδιά στοχεύουν σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είναι η δυσκολία της να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος. Μία δυσκολία που προκύπτει κυρίως από τις ίδιες τις δομές της ελληνικής οικονομίας, από τη μικρή ιδιοκτησία της αγροτικής γης, από την μικρή και εσωστρεφή παραγωγικότητα των ΜμΕ και από το γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη το ίδιο το κράτος. Ο κ. Μυρωδιάς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τη χώρα να προχωρήσει σε ένα νέο και ισχυρό αναπτυξιακό μοντέλο.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr

2018-04-17 12:18:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ