Κύπρος, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή-Μηνύματα (video)

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χιλιάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη και οι εκτοπισμένοι Ελληνοκύπριοι στερούνται μέχρι σήμερα το δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι και τις περιουσίες τους.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά 40.000 άνδρες.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου λίγες μέρες νωρίτερα.
Παρά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπροσωπείται από τον Γλαύκο Κληρίδη, η Τουρκία προχωρούσε στο δεύτερο κύμα εισβολής με την κατάληψη της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.
Χιλιάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη, η Τουρκία κατέχει το 36% της εδαφικής επικράτειας και οι ελληνοκύπριοι που εκτοπίστηκαν εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Σήμερα, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και για τους πεσόντες.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, νωρίτερα το πρωί έκανε τα αποκαλυπτήρια του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο «Νοράτλας» που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του ’74, συμμετέχοντας στην επιχείρηση ΝΙΚΗ4. Προς τιμήν των Ελλήνων που σκοτώθηκαν στην συντριβή, η Κύπρος τοποθέτησε το αεροσκάφος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο χώρο όπου είχε καταπέσει.
Παρόντες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Γιώργος Βαρεμένος εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων.
Κατά το χαιρετισμό του ο Πάνος Κάμμενος είπε μεταξύ άλλων: Το NORATLAS «ΝΙΚΗ 4» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» από προσχώσεις που έκαναν κάποιοι θέλοντας να σβήσουν την Ιστορία. Κάθε φορά που απειλείται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τα πληρώματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκονται μέσα στα πιλοτήρια. Ξεκινούν όχι για να κάνουν αγγαρεία, αλλά για να εκτελέσουν το καθήκον τους. Αυτοί είναι οι σημερινοί μαχητές του Αιγαίου, που γνωρίζουν καλά ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εθνικού μας κορμού. Συνεχίζουν τη δική σας παράδοση, γι’ αυτό ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Ελληνισμό.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και έχουν διοργανώσεις εκδηλώσεις μνήμης προς τους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα και επαναλαμβάνοντας την θέλησή τους να εργαστούν για μια δίκαιη λύση του κυπριακού.
Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τέσσερις τόμοι με ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου. Πρόκειται για στοιχεία που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή του 1986 και δίνονται, πλέον, στον δημόσιο διάλογο και σε κοινή θέα, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και εμβληματικά ντοκουμέντα από το αρχείο των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, που είχε ανακαλυφθεί τυχαία πριν από ενάμιση χρόνο σε κλειστό δωμάτιο του Κοινοβουλίου και πλέον βρίσκεται υπό επιστημονική επεξεργασία για την ανασύσταση και ψηφιοποίησή του.
Πάνος Καμμένος
«Σαν σήμερα το 1974 έγινε η εισβολή και κατοχή της Κύπρου αποδίδουμε τις οφειλόμενες Τιμές στους Ήρωες αλλά και δεν ξεχνούμε την προδοσία της χούντας του Ιωαννίδη, που σήμερα εκπρόσωπος τους είναι η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες…». Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Σαν σήμερα το 1974 έγινε η εισβολή και κατοχή της Κύπρου αποδίδουμε τις οφειλόμενες Τιμές στους Ήρωες αλλά και δεν ξεχνούμε την προδοσία της χούντας του Ιωαννίδη, που σήμερα εκπρόσωπος τους είναι η ακροδεξιά σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες…
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) July 20, 2018

Νίκος Κοτζιάς
«Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος της Κύπρου ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, προς όφελος της ευημερίας όλου του κυπριακού λαού. Ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και μονομερείς δυνατότητες επέμβασης τρίτων χωρών στα εσωτερικά του» τόνισε με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή, σήμερα, την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, στις 20 Ιουλίου του 1974» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς «τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και την ακρωτηρίασαν εδαφικά, διαιρώντας στα δύο τόσο το ίδιο το νησί όσο και τον κυπριακό λαό. ‘Αφησαν πίσω τους πολυάριθμα θύματα και αγνοούμενους, καθώς και σωρεία παραβιάσεων των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Χιλιάδες Κυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η καταστροφική μανία του εισβολέα δεν σεβάστηκε ούτε τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Πολλά ήσαν τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που γνώρισαν τη βαρβαρότητά του. Θύματα της τουρκικής εισβολής ήσαν, βεβαίως, και οι ίδιοι οι Τουρκο-κύπριοι».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «44 χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει στην Κύπρο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και να περιφρονεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ακόμα υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών».
Κάνοντας μνεία στις προϋποθέσεις που αποτυπώθηκαν και στις εποικοδομητικές προτάσεις που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας «με τις οποίες διαφώνησαν μόνον η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα που επιμένουν στις αναχρονιστικές και αδιάλλακτες θέσεις τους για διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου» ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο πρόσφατος διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, με σκοπό την επανένωσή του σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος».
ΚΚΕ
«Συμπληρώνονται 44 χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να εμφανίσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας».
«Το κυπριακό πρόβλημα, διαχρονικά, ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο μιας κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, την οποία κατέχει αναμφισβήτητα η Κύπρος. Γι’ αυτό και η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, Τουρκίας και άλλων, τόσο με τα γεωτρύπανα των μονοπωλίων τους όσο και με τα πολεμικά τους σκάφη, το επιβεβαιώνουν εκ νέου κι αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου δεν αποτελεί παράγοντα επίλυσης του προβλήματος, αλλά περαιτέρω εμπλοκής του».
Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται στη συνέχεια ότι «σε αυτό το πλαίσιο προωθείται συμβιβαστική «λύση» στο Κυπριακό, που καμία σχέση δεν έχει με την επίλυση των προβλημάτων προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρωτοστατεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για το συμφέρον της ελληνικής άρχουσας τάξης». «Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε «λύσεις» -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού, ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα κι όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του» τονίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού, όλων των λαών της της περιοχής».
Νεολαία ΑΝΕΛ
Η αποχώρηση εποίκων και δυνάμεων κατοχής και η κατάργηση εγγυήσεων, προϋπόθεση για την έναρξη συζήτησης μίας δίκαιης λύσης, που δεν μπορεί να βασίζεται σε σχέδια τύπου «Ανάν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Μαύρη Επέτειος», η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδηwww.ert.gr

2018-07-20 10:45:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ