Μάκης Γιατράς: «Τα όνειρά μου συνυφασμένα με τον Προμηθέα Πάτρας»

Ο προπονητής του Προμηθέα Πατρών, Μάκης Γιατράς, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την εκτόξευση της ομάδας από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Basket League, αλλά και που την οδήγησε στην τρίτη θέση της κανονικής διάρκειας του φετινού πρωταθλήματος, βρέθηκε στην εκπομπή «Πρώτο και στα Σπορ» του Πρώτου Προγράμματος με τον Τάσο Επιτρόπου και το Γιάννη Μασοκώστα. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πληθώρα ταλέντων του ελληνικού μπάσκετ, τα οποία περιμένουν ευκαιρίες να δείξουν τι αξίζουν, μίλησε για την καταπληκτική πορεία του Προμηθέα στο πρωτάθλημα και μοιράστηκε τόσο το όραμα της πατρινής ομάδας να στηριχθεί στα παιδιά της στο μέλλον, όσο και στις προσωπικές του φιλοδοξίες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτήν.
Αναλυτικά, ο Μάκης Γιατράς μίλησε:
Για τα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ: «Σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν ταλέντα, αλλά στο μπάσκετ έχουμε δείξει ότι η παραγωγή είναι μεγάλη. Το θέμα, όμως, είναι τα ταλέντα αυτά να παίζουν και να μη μείνουν ως τέτοια μόνο στα λόγια. Κάποιες ομάδες έχουν αρχίσει να βάζουν κάποια παιδιά σε μικρή ηλικία να παίζουν, άλλες λόγω κρίσης, άλλες λόγω φιλοσοφίας. Μακάρι να φτάσουν ψηλά αυτά τα παιδιά γιατί βλέπουμε ότι ο Διαμαντίδης σταμάτησε, ο Σπανούλης, παρά τις εξαιρετικής του εμφανίσεις, είναι σε μεγάλη ηλικία, όπως και ο Πρίντεζης. Όλοι από αυτούς έπαιξαν σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και κατέκτησαν διακρίσεις και μετάλλια. Πάντα το ελληνικό μπάσκετ είχε ταλέντο, αλλά το θέμα είναι τα παιδιά αυτά να δουλεύουν και αξιοποιούνται στις ομάδες τους.»
Για την τρίτη θέση του Προμηθέα στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και τους στόχους του στα playoff: «Η τρίτη θέση είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε, δεδομένου ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντική η θέση αυτή για την ομάδα. Για να συνεχιστεί όμως αυτό πρέπει να υπάρχει διάρκεια, αυτή είναι η δεύτερη χρονιά της ομάδας στην Α1. Στα playoff θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια. Στόχος μας είναι να μπούμε στην τετράδα. Έχουμε κάνει καταπληκτική πορεία, έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια, αλλά υπάρχει δίψα και όρεξη, δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα. Απέναντί μας έχουμε μια ομάδα που έκανε τρομερή πορεία, το Λαύριο, όπως τρομερή πορεία έκανε και η Κύμη. Το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό και δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ είναι εξαιρετική ομάδα, ο Άρης είχε μεν τα προβλήματά του, αλλά είναι αυτός που είναι. Παίξαμε σε ένα γήπεδο που έκαιγε, έχει κόσμο, ιστορία και παίκτες που θα ζήλευε κάθε ομάδα. Τα Τρίκαλα που έπεσαν, κέρδισαν τον ΠΑΟΚ στο γήπεδό τους, εμείς στο αμέσως επόμενο παιχνίδι δυσκολευτήκαμε απέναντί τους. Χάσαμε από τον Κόροιβο, ο οποίος έπεσε στην Α2. Το Ρέθυμνο και ο Κολοσσός είναι επίσης καλές ομάδες.»
Για την επιλογή του να παίξει με πολλά νέα παιδιά στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μεταξύ των οποίων και ο 14χρονος Λευτέρης Μαντζούκας: «Για να είμαι δίκαιος και να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό προσπαθήσαμε να ξεκουράσουμε κάποιους παίκτες ενόψει playoff, και έτσι βρήκα την ευκαιρία να ανταποδώσω στα νέα παιδιά τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της σεζόν στις προπονήσεις, αλλά και όταν αντιμετωπίζαμε προβλήματα τραυματισμών. Να τους το ανταποδώσω όχι μόνο εγώ, αλλά και η ομάδα. Ο Λευτέρης έπαιξε χθες 31 λεπτά, στο πρώτο ημίχρονο αγωνίστηκε για 15 λεπτά και για άλλα 5 έπαιξε ο Σωτηρίου. Προσπαθούσαμε να παίζουμε σταθερά με ένα «μικρό» στην πεντάδα. Σταθήκαμε πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο βάλαμε και τα υπόλοιπα παιδιά, έπαιξαν όλοι μαζί, έπαιξε ο Σκούφης, ο Καραΐσκος. Ήταν μια ευκαιρία να παίξουμε χωρίς άγχος και για τα παιδιά να πάρουν συμμετοχή, χρόνο και εικόνες. Να δουν τα ινδάλματά τους ενώ θα βρίσκονται και τα ίδια στο γήπεδο και όχι από τον πάγκο. Ήταν καλό να τους δούμε σε παιχνίδι όπου η μπάλα «καίει» και όχι σε άλλα που είναι τελειωμένα ή αδιάφορα. Φέτος επιλέξαμε να βάλουμε 6 νέα παιδιά στην ομάδα μας και η ομάδα έφτασε πολύ ψηλά. Σκοπός μας είναι τα επόμενα χρόνια κάποια από αυτά τα παιδιά να είναι πρωταγωνιστές. Ο Λευτέρης, για παράδειγμα, να κάνει σε λίγα χρόνια ό,τι κάνει τώρα ο Σαλούστρος, να είναι δηλαδή κινητήριος μοχλός της ομάδας. Αυτό θα είναι το σημαντικότερο κέρδος και για τα παιδιά και για την ομάδα ώστε να φτάσει ακόμα ψηλότερα»
Για την κίνηση του Σπανούλη να χαϊδέψει νεαρό αθλητή του Προμηθέα: «Για αυτό το λόγο ο Σπανούλης είναι μεγάλος αθλητής. Για να γίνεις μεγάλος αθλητής, πρέπει να είσαι και μεγάλος άνθρωπος, πρέπει να συνδυάζεις στοιχεία. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και ο Διαμαντίδης, ξεχώρισαν όχι μόνο ως παίκτες, αλλά και ως χαρακτήρες. Χαίρονται να βλέπουν πως βγαίνουν νέα ταλέντα.»
Για το πρόγραμμα ανάδειξης νέων παιδιών: «Όλα αυτά γίνονται επειδή υπάρχει όραμα. Ο πρόεδρος έχει τρέλα με το μπάσκετ, είναι μεγάλος φίλαθλος του Προμηθέα. Αγαπάει όλα τα παιδιά σαν δικά του. Στο χθεσινό παιχνίδι που χάσαμε με 35 πόντους, ο Βαγγέλης Λιόλιος ήταν ευτυχισμένος που έβλεπε τα νέα παιδιά να παίζουν. Ήταν λες και έβλεπε τα δικά του.»
Για τις νέες εγκαταστάσεις του Προμηθέα στην Πάτρα: «Φτιάχνονται τρία γήπεδα στον Κεφαλόκαμπο, με μικρές κερκίδες, γιατί πλέον και με την τηλεοπτική κάλυψη, μας ξέρουν όλοι, η πόλη είναι μεγάλη και διψάει για μπάσκετ. Έχουμε πολλά παιδιά και στις ακαδημίες. Νομίζω πως τότε, με τα γήπεδα, αυτό που σκεφτόταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας, θα υλοποιηθεί.»
Για το αν θα παίξουν στην Ευρώπη: «Θα παίξουμε στο Champions League. Αυτό τουλάχιστον ξέρω εγώ. Ξέρω πως η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη θέση δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League.»
Για τον υποβιβασμό του Κοροίβου: «Νομίζω πως και πέρυσι και πρόπερσι, ο Κόροιβος έπαιζε για την παραμονή του την τελευταία αγωνιστική και τα κατάφερνε. Πέρυσι ήταν αντίπαλός μας, πρόπερσι με το Λαύριο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο υποβιβασμός του. Σίγουρα το άγχος έπαιξε το ρόλο του.»
Για το τις προσωπικές του φιλοδοξίες: «Σε μία συνέντευξη Τύπου είχα πει πως κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει από τα όνειρά σου. Ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται. Όταν τα πραγματοποιείς, γίνεσαι ευτυχισμένος. Τα δικά μου όνειρα είναι συνυφασμένα με την ομάδα. Στον Προμηθέα πήγα πριν 5,5 χρόνια όταν έπαιζε ακόμα στο τοπικό. Τότε, εγώ είδα το όραμα του προέδρου, όταν οι άλλο έβλεπαν την αποτυχία της ομάδας στον τελικό της ΕΣΚΑΗ. Ήταν όλοι στενοχωρημένοι, μου ζήτησαν να βοηθήσω. Πίστεψα στην ομάδα, οι άνθρωποί της πίστεψαν σε εμένα, κερδήθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και με τη βοήθεια του Θεού και της τύχης κάναμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Έβλεπα την ομάδα να μεγαλώνει με το Νίκο Βετούλα και τον Αργύρη Αγγέλου, ο οποίος είναι καταξιωμένος με ευρωπαϊκή εμπειρία. Πέρυσι τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θέλαμε, μίλησα με τον πρόεδρο και έτσι συμφωνήσαμε να αναλάβω ξανά την ομάδα και να την βοηθήσω. Όλοι οι συνεργάτες μου είναι εξαιρετικοί, ένας προς έναν, με τεράστια εμπειρία, οι οποίοι σε συνδυασμό με την τρέλα και την όρεξη των παικτών, καταφέραμε να φτάσουμε ψηλά.»
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης ΜασοκώσταςThe post Μάκης Γιατράς: «Τα όνειρά μου συνυφασμένα με τον Προμηθέα Πάτρας» appeared first on sports.ert.gr.

2018-05-14 16:58:59

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ