Μειωμένες κατά 147 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Mείωση κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, φτάνοντας συνολικά τα 2,58 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδέχθηκε πρόσκληση να μιλήσει ενώπιον του Ελληνογαλλικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Αθήνα. Στις 21 του μηνός αναμένονται στην Αθήνα και τα κλιμάκια των θεσμών.
Μειωμένες κατά 147 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το Νοέμβριο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 147 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα και ανήλθαν στο ποσό των 1,847 δις ευρώ έναντι 1,994 δις ευρώ τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το Νοέμβριο, αύξηση κατά 107 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, σημείωσαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες διαμορφώθηκαν στο ποσό των 734 εκατ ευρώ έναντι 627 εκατ ευρώ τον Οκτώβριο.
Οι άμεσοι φόροι που δεν επέστρεψε το Δημόσιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ανέρχονταν σε 434 εκατ. ευρώ.
Οι οφειλές των ΟΤΑ ανέρχονται στα 252 εκατ. ευρώ
Τα πρωτεία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου συνεχίζουν να κρατούν τα Ταμεία, με οφειλές 709 εκατ. ευρώ (από 799 εκατ. τον προηγούμενο μήνα), εκ των οποίων τα 182 εκατ. οφείλει μόνο ο ΕΟΠΥΥ.
Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν στα 709 εκατ ευρώ το Νοέμβριο έναντι 799 εκατ ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι οφειλές των Νοσοκομείων ανήλθαν στα 482 εκατ ευρώ έναντι 476 εκατ ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Χρ. Σταϊκούρας:Oι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν υψηλές
Το 2018 τελείωσε και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν υψηλές, στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018.
Και πρόσθεσε: «Αλλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να υφίστανται. Είναι και αυτό άλλη μία «επιτυχία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων, την σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ακόμη υφίστανται και την αδυναμία πιστωτικής επέκτασης μέσω του τραπεζικού συστήματος».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤwww.ert.gr

2019-01-10 12:58:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ