Μεξικό: Mία φιλική χώρα προς το επιχειρείν και την Ελλάδα

Το Μεξικό, μια χώρα 15πλασια περίπου σε μέγεθος σε σύγκριση με την Ελλάδα, με 12πλάσιο πληθυσμό και 6πλάσιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ήταν το θέμα τη εκπομπής «Η παγκόσμια Φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γι’ αυτό τον σκοπό μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της Daniel Hernandez-Joseph στην Ελλάδα, τον Κωνσταντίνο Γαλάνη, Γενικό Διευθυντή του ομίλου Quimica Apollo και τον Ιωάννη Καρύδη, Γενικό Διευθυντή της τσιμεντοβιομηχανίας Concretos Moctezuma.

Η οικονομία του Μεξικού είναι η 15η μεγαλύτερη στον κόσμο με το κατά κεφαλή εισόδημα να διαμορφώνεται γύρω στις 10.000 δολάρια ενώ αναπτύσσεται με ρυθμό 2% τα τελευταία 25 χρόνια περίπου, υπολειπόμενη του ρυθμού ανάπτυξης των άλλων αναδυομένων οικονομιών της περιοχής. Το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό και κοντά στο 3%, ο πληθωρισμός γύρω στο 2,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 1,5%-2% του ΑΕΠ. Οι Ελληνες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι Μεξικανοί της Ευρώπης όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή.
Το Μεξικό παράγει πολλά αγαθά και υπηρεσίες και πολλά από αυτά προορίζονται για την μεγάλη, γειτονική αγορά των ΗΠΑ αλλά δεν είναι όλα καλά. Η χώρα υποφέρει απο διαφθορά και μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, γεγονός που εξηγεί την εκλογή του νέου αριστερού προέδρου, πρώην δημάρχου της πόλης του Μεξικού, ο οποίος κατέβηκε με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φτώχειας, λαμβάνοντας πάνω από το 50% των ψήφων. Ο πρόεδρος του Μεξικού εκλέγεται για μια 6ετή θητεία χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος της ελληνικής ομογένειας στο Μεξικό, όμως ορισμένοι ομογενείς κατέχουν σημαντικές θέσεις σε επιχειρήσεις. Αρκετοί Ελληνες πήγαν στη χώρα της Λατ. Αμερικής δεκαετίες πριν απο πολλές δεκαετίες και έχουν πλέον αφομοιωθεί.
Ο πρεσβευτής Daniel Hernandez-Joseph Ambassador Daniel Hernandez-Joseph of Mexico
Ο πρεσβευτής ρωτήθηκε που αποδίδει τις γενικά καλές μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας του και τις απέδωσε κατά πρώτο λόγο στη δημοσιονομική πειθαρχία που εφαρμόζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Μεξικό δεν παράγει μόνο πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες αλλά πρόκειται για μια βιομηχανοποιημένη χώρα. Ο δεύτερος λόγος που εξηγεί τις καλές επιδόσεις του είναι το ανθρώπινο δυναμικό που είναι καλά καταρτισμένο, συμπλήρωσε.
Το Μεξικό έχει μια ανοικτή οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, κατά 60%-70%, από το διεθνές εμπόριο, γεγονός που δείχνει πως έχουμε εμπιστοσύνη στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας, τόνισε.
Επίσης, η χώρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αναπτύξει νέες μορφές παραγωγής που έχουν καταστήσει τις μεξικανικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. «Δυο παραδείγματα αυτών είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική βιομηχανία….πριν ένα αυτοκίνητο μπει στο μαγαζί (για πώληση) έχει διαβεί τα σύνορα των χωρών μας περίπου 9 φορές κατά μέσο όρο για να συναρμολογηθεί, εκμεταλλευόμενο το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε χώρας για να βεβαιωθούμε πως μπορούμε να παράξουμε υψηλής ποιότητας (αυτοκίνητα) σε ανταγωνιστικέ τιμές.»
Ο πρεσβευτής ανέφερε πως έχει τις καλύτερες των εντυπώσεων για τους Ελληνες καθώς έχει διαπιστώσει πως είναι πολύ κοντά πολιτισμικά καθώς μοιράζονατι την αγάπη για την μουσική, τον χορό και την χαρά της ζωής, ενώ δουλεύουν πολύ. Ενα άλλο κοινό σημείο είναι η νεολαία των δυο χωρών που βάζει ερωτήματα και αμφισβητεί τα πάντα ενώ υπάρχει σεβασμός στις παραδόσεις και τον θεσμό της οικογένειας από όλες τις γενιές.
Κωνσταντίνος Γαλάνης
Ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Quimica Apollo, ο οποίος έχει 31 χρόνια στο Μεξικό, τόνισε ότι η μεγάλη διαφθορά και η εγκληματικότητα έπαιξαν ρόλο στη συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης του Μεξικού επι χρόνια.
Ο ίδιος, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα πριν λίγες μέρες, τόνισε πως πολλοί Ελληνες ήλθαν στο Μεξικό τις δεκαετίες του 1930, 1940 και 1950 και αφομοιώθηκαν.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γαλάνης ανέφερε πως υπάρχουν μεν γραφειοκρατικά εμπόδια για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση απο την αρχή αλλά αν έχει όρεξη για δουλειά και βρεί ένα καλό και τίμιο Μεξικάνο για να τον βοηθήσει με τα γραφειοκρατικά θα τα πάει καλά.
Ο ίδιος ελπίζει πως ο νέος πρόεδρος θα καταπολεμήσει την διαφθορά και ήδη έχει λάβει κάποια μέτρα, όπως η κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών.
Παρότι το Μεξικό παράγει πολύ πετρέλαιο το πουλάει στις ΗΠΑ για διύλιση και εισάγει πετρελαϊκά προϊόντα, τόνισε ο κ. Γαλάνης, προσθέτοντας ότι ο νέος πρόεδρος θέλει να το αλλάξει, κατασκευάζοντας νέα διϋλιστήρια.
Ερωτηθείς πως εξηγεί το γεγονός ότι πολλοί Μεξικανοί πάνε στις ΗΠΑ για να βρούν δουλειά, ο ίδιος τόνισε πως πολύς κόσμος εργαζόταν για λίγα λεφτά, δουλεύοντας στο Μεξικό και γι’αυτό έφυγε. Αυτοί στέλνουν κάπου 7-8 δισ. δολάρια ετησίως στο Μεξικό.
Ιωάννης Καρύδης
Ο Γενικός Διευθυντής της τσιμεντοβιομηχανίας Concretos Moctezuma, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό το τελευταίο 18μηνο, βρίσκει πως οι συνθήκες εκεί είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική στις οποίες εργαζόταν προηγουμένως.
Αν κανείς ξέρει την γλώσσα και είναι εργατικός μπορεί να προοδεύσει στο Μεξικό όπου δεν υπάρχει ρατσισμός, τόνισε.
O συνδιασμός χαμηλών μισθών και υψηλής ποιότητας εργασίας έχει προσελκύσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία, συμπλήρωσε.
Οι Μεξικανοί γνωρίζουν περι Ελλάδος, συμπλήρωσε και ανέφερε για παράδειγμα την δική του εμπειρία σ’ ένα εστιατόριο της Βέρα Κρουζ όπου είχε πάει για να φάει
με συναδέλφους του.
Ενας νεαρός που εργαζόταν εκεί τον ρώτησε απο που είναι και όταν του απάντησε Ελλάδα, εκείνος άρχισε να του απαγγέλλει Ομηρο, τόνισε ο κ. Καρύδης.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης
Ηχολήπτρια: Ολυμπία Γιαννακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικαwww.ert.gr

2018-12-13 17:45:03

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ