Με αναχαίτιση η απάντηση στις τουρκικές παραβιάσεις – Ψήφισμα του ΕΚ για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων(video)

Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο με την έγκριση ψηφίσματος εναντίον της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι από τις λίγες φορές που όλες οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν σε ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το ψήφισμα  εγκρίθηκε με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές. 
Με την τεχνητή ένταση να συνεχίζεται από την πλευρά της Άγκυρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις από το 6ο συνέδριο αεροπορικής ισχύος που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας να αναχαιτίζουμε ότι μπαίνει στον Εθνικό Εναεριο Χώρο και η τελευταία προσγείωση να είναι δική μας. Θέλω να συγχαρώ την πολεμική αεροπορία για αυτό το τεράστιο επίτευγμα»
-Από την Τουρκία ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων γι’ ακόμη μια φορά θέλησε ν’ αναφερθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας μας: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις και η επιθετικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Ο υπουργός Άμυνας του, θα πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει καθημερινά.»
«Έχουν πάθει αμοκ με εμένα δεν ξέρω. Τους εύχομαι καλές εκλογές», σχολίασε ο Πάνος Καμμένος.
Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη γείτονα προβλέποντας πως η ένταση θα συνεχιστεί: «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την ένταση, θα υπάρξει επανακαθορισμός των εντάσεων μετά τις εκλογές, ωστόσο η εντεινόμενη ρητορική όσο βαδίζουν προς τις εκλογές θα έχει σχέση αποκλειστική, με το να τροφοδοτεί ένα εθνικιστικό κλίμα».
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε: «Για τις επόμενες εβδομήντα ημέρες μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, ο πολιτικός διάλογος στην Τουρκία θα χαρακτηριστεί από πόλωση και ένταση».
Ευρωπαϊκό «Κροσέ» στην Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (607 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 18 αποχές).
Όλες οι πληροφορίες: #olomeleiaEK
— Ευρωκοινοβούλιο (@EP_Hellas) April 19, 2018

«Ένα ηχηρό ράπισμα στην ηγεσία Ερντογάν. Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τα δυο παιδιά μας» σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter o ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης .

Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις ενέκρινε με 607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ένα ηχηρό ράπισμα στην ηγεσία Ερντογάν. Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τα δυο παιδιά μας. pic.twitter.com/QZN85FFzgh
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) April 19, 2018

Το ψήφισμα, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έχει ως εξής:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν το δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες.
– Αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο.
– Αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018.
– Αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.
– Αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».
Α. Επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.
Β. Επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.
Γ. Επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών:

Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
Παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

Γιούνκερ: Γελοίοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών (video)

Χθες, ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ χαρακτήρισε γελοία τα προσχήματα για την κράτησή τους και επανέλαβε ότι είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να απελευθερωθούν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ευρωκοινοβούλιο: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (video)

Στις παρεμβάσεις τους στην ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στηλίτευσαν τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΡΤ (video)

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία», τόνισε και η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ σε συνέντευξή της χθες στην ΕΡΤ.

ΕΕ: Οι εντάσεις στο Αιγαίο και η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην έκθεση για την Τουρκία

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία στην οποία διαπιστώνεται η επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και όπως επισήμαναν πολλοί ομιλητές κινείται προς την κατεύθυνση αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος.
πηγή: ΕΡΤ
ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρηςwww.ert.gr

2018-04-19 19:00:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ