Μιχάλης Γρηγορίου: «Το ταξίδι στις ΗΠΑ, η πρό(σ)κληση από το εξωτερικό και ο Μέσι» (audio)

Ο πρώην πλέον προπονητής του Πανιωνίου, Μιχάλης Γρηγορίου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρώτο και στα Σπορ» στον Τάσο Επιτρόπου για τη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μια πρόβλεψη για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο από τους πλέον ελπιδοφόρους τεχνικούς (γεννημένος στον Κορυδαλλό στις 19 Δεκεμβρίου του 1973) μέχρι τώρα έχει καθίσει μεταξύ άλλων και στους πάγκους της Κέρκυρας και του Ατρομήτου.
Μάλιστα, με τους Περιστεριώτες πανηγύρισε και την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση του συλλόγου, μιας και στις 30 Ιουλίου του 2015 προκρίθηκε έναντι της ΑΙΚ Στοκχόλμης στο Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Europa League. Επόμενος αντίπαλος ήταν η Φενέρμπαχτσέ των πολλών αστεριών. Το πρώτο ματς κρίθηκε με ένα γκολ του Φαν Πέρσι (0-1). Η ρεβάνς στο «Σουκρού Σαράτσογλου» στις 27 Αυγούστου 2015 αποτέλεσε εύκολο έργο για την τουρκική ομάδα που επικράτησε 3-0.
Πιο αναλυτικά μίλησε:
Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ: «Στη Νέα Υόρκη έλαβε χώρα ένα σεμινάριο σχετικά με το μάνατζμεντ και την ανάλυση των παιχνιδιών. Η Αμερική στο τεχνολογικό κομμάτι είναι πολλά επίπεδα μπροστά και οι διαφορές με την Ευρώπη είναι σημαντικές. Μετά επισκέφθηκα το Λος Άντζελες και παρακολούθησα για τρεις μέρες το σεμινάριο του παλιού προπονητής της Εθνικής Αμερικής και Αιγύπτου, Γκάρι Μπάτλει, ο οποίος μάλιστα έχει περάσει και από την Πρέμιερ Λιγκ και διαπίστωσα τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο εκεί. Η φιλοσοφία είναι αρκετά διαφορετική. Πολύ δύσκολα θα σπάσει ένα συμβόλαιο είτε ποδοσφαιριστή είτε παίκτη. Ακόμα και υπεράριθμοι να είναι οι ποδοσφαιριστές σε μία ομάδα, δεν θα σπάσει εύκολα κανένα συμβόλαιο και ειδικά του προπονητή. Τα τιμούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Τα επίπεδα ποδόσφαιρου ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές έχουν απίστευτες διακυμάνσεις. Ο Ιμπραΐμοβιτς για παράδειγμα, παίζει με ποδοσφαιριστές οικονομικής κλίμακας 100-150 χιλιάδων. Τους ξένους ποδοσφαιριστές τους πλησιάζουν συνήθως οι χορηγοί. Αυτό που προσφέρουν είναι θέαμα και ψυχαγωγία ασχέτως αποτελέσματος. Φανατισμός δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πάθος στους οπαδούς. Τα γήπεδα και γενικότερα οι εγκαταστάσεις είναι παρά πολύ καλές. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το έχουν ως βόλτα».
Για επίπεδο ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ τόνισε ακόμη: «Το προπονητικό κέντρο, στο οποίο προπονείται η Los Angeles FC, η μεγάλη ομάδα στην πόλη, άνοιξε πριν 15 ημέρες και ανήκε σε κολλέγιο. Όπως είναι εύλογα αντιληπτό ήταν άρτια κατασκευασμένο και δομημένο. Φυσικά λείπουν πράγματα για να ανέβει το ποδόσφαιρο στη χώρα και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξουν καλοί γηγενείς ποδοσφαιριστές και όχι τόσο να έρχονται μεγάλα ονόματα. Άλλωστε κάθε ομάδα πρέπει να έχει στην 11αδα της τουλάχιστον επτά Αμερικάνους. Οι υπεύθυνοι επενδύουν στα κολέγια και πιστεύω ότι σε 10-15 χρόνια θα μπορεί να εμφανιστεί ανάπτυξη».
Για το ενδιαφέρον από τούρκικη ομάδα: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Τουρκία και μου δημιούργησε θετική εντύπωση. Δεν προέρχεται μόνο από την Αντάλιασπορ, αλλά και από άλλη ομάδα της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε και εσείς είναι δύσκολο να εισχωρήσουμε σε τέτοια κράτη. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσω τις πιθανότητες μου για το εξωτερικό και πόσο μάλλον για το τουρκικό πρωτάθλημα, το οποίο κάνει αλματώδη βήματα. Θεωρώ ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχω νέα».
Για το πέρασμα του από την Κέρκυρα και τον Ατρόμητο: «Όταν ήμουν προπονητής της Κέρκυρας είχαμε επικρατήσει στο Περιστέρι 4-1 του Ατρομήτου, αλλά δεν πανηγύρισα κανένα γκολ. Γενικά δεν είμαι προπονητής και άνθρωπος που πανηγυρίζει. Όταν μπαίνει για παράδειγμα κάποιο γκολ σκέφτομαι την επομένη μου κίνηση. Ο πανηγυρισμός είναι για τους παίκτες και τους φιλάθλους. Το γκολ για εμάς τους προπονητές είναι ένα μικρό τάιμ άουτ. Η αλήθεια είναι ότι με την Κέρκυρα κάναμε πολύ καλή πορεία και ήταν η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι στη Σούπερ Λιγκ. Ο Ατρόμητος είναι η άλλη ομάδα που μου επέτρεψε να παίξω στην Ευρώπη. Αγαπημένες μου ομάδες και οι δυο είναι φυσικά».
Για τον Πανιώνιο: «Έφυγα από τον Πανιώνιο έπειτα από συνάντηση με τον κύριο Ζαμάνη, το διευθυντή της ομάδας. Ο σύλλογος πρέπει να κάνει ένα restart και αυτό χρειάζεται πολλά πράγματα. Μέσω της οικονομικής εξυγίανσης πρέπει να φέρει και πάλι παίκτες και ο κύριος Ζάρας και ο κύριος Ζαμάνης βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί ήταν άλλωστε που απέτρεψαν τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική.  Πρέπει να οργανωθεί καλυτέρα η δομή της ομάδας. Παρέλαβαν μια ομάδα μέσα στο χάος και εγώ τους χαρακτηρίζω κασκαντέρ. Έχουν μειώσει κατά πολύ το χρέος το οποίο παρέλαβαν. Το να μην είσαι εφοπλιστής και να αναλαμβάνεις ένα τέτοιο ρίσκο είναι σημαντικό. Είχαμε μια καλή πορεία και στο κύπελλο πέσαμε στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ, αν και είχαμε όνειρο να πάμε μετά από 20 χρόνια στον τελικό. Φανέλα, ιστορία και μέταλλο τα συνάντησα μέσα σε αυτή την ιστορική ομάδα. Έπρεπε να ανοίξει ένας καινούριος κύκλος και ο καθένας έπρεπε να κάνει επιλογές του. Από κοινού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ξεχωριστά. Ο χωρισμός έγινε με αγάπη. Από όποια ομάδα έχω φύγει έφυγα φιλικά. Είναι σημαντικό να αφήνεις κάτι όταν φεύγεις από μια ομάδα, αναδεικνύοντας για παράδειγμα 1-2 ταλέντα. Αυτό που μένει όμως είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Μεσούσης της σεζόν οι σχέσεις αυτές δοκιμάζονται αλλά στο τέλος πρέπει να κλείνουμε αρμονικά. Το ποδόσφαιρο είναι αγάπη παρά το γεγονός πως είναι επάγγελμα πλέον. Είμαστε ρομαντικοί και είμαστε τυχεροί που κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα».
Για τις φιλοδοξίες του: «Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι δυνατός για το βήμα παραπάνω. Εάν αισθανόμουν ότι δεν είμαι ικανός δεν θα ήμουν εδώ να προσπαθώ και δεν θα κορόιδευα κανέναν. Πάντα έχω υψηλούς στόχους και κοιτάω ψηλά. Ποτέ δεν θα κορόιδευα κανέναν για τις ικανότητες μου. Ο καθένας πρέπει να υπηρετεί με ηθικά και ποδοσφαιρικά σωστό τρόπο το πόστο του. Πρέπει να αφήσουμε τις σκοπιμότητες και να κοιτάξουμε πως θα βελτιώσουμε αυτό που αγαπάμε. Μέσα σε όλα το σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η αγάπη για αυτό που κάνουμε».
Για το Ζινεντίν Ζιντάν: «Είναι χαρισματικός. Τόσο ως παίχτης, όσο και ως προπονητής, όπως αποδείχθηκε. Η επιλογή του να αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ καλή κατά την άποψη μου, γιατί πήρε το τρίτο Champions League σερί και αυτό πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί. Η δουλειά η δική μας είναι ψυχοφθόρα και το πότε πρέπει να ξεκινήσεις ή να σταματήσεις κάτι, πρέπει να το σκεφτείς καλά. Και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επαναλάβει κάτι τέτοιο. Μπορεί να νιώθει ότι κουράστηκε και να ήθελε να αλλάξει περιβάλλον. Φεύγει νικητής και αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να μην ρισκάρει το όνομα του».
Για το Μουντιάλ: «Υπάρχουν πολλές ομάδες που μπορούν να το διεκδικήσουν. Πιστεύω όμως, ότι η Αργεντινή μπορεί να κάνει φέτος τη διαφορά και το βήμα παραπάνω. Έφτασε ίσως και η ώρα του Μέσι να πάρει και αυτό το τρόπαιο. Η ομάδα έχει την εμπειρία, την ικανότητα και τους παίκτες, ώστε στο κατάλληλο τάιμινγκ να φανούν».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑThe post Μιχάλης Γρηγορίου: «Το ταξίδι στις ΗΠΑ, η πρό(σ)κληση από το εξωτερικό και ο Μέσι» (audio) appeared first on sports.ert.gr.

2018-06-04 18:04:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ