Μπακογιάννη: Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία (audio)

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση Τραμπ -για μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ- πυροδότησε πολύ μεγάλη αγανάκτηση στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και ουσιαστικά έδωσε αφορμή και συμβολισμό σε αντιδράσεις κάτι το οποίο με ανησυχεί πολύ και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να παίξουμε έναν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας,  δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ.

Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι δυναμική, παρεμβατική, ουσιαστική, έχουμε πολλά χαρτιά στα χέρια μας, αλλά η έλλειψη ενιαίας φωνής και ενιαίας άμυνας είναι ένα πολύ μεγάλο βαρίδι και πρέπει να το πετάξουμε και να αλλάξουμε πολιτική, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το Σκοπιανό ζήτημα και για το αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η συνολικά η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ενημέρωση για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, ποιες είναι οι δυσκολίες, δεν ξέρουμε τίποτα. Αντιλαμβάνομαι ότι πάμε σε μια σαλαμοποίηση της λύσης, κάτι που φοβόμουν από την αρχή, και μιλώ για σαλαμοποίηση, διότι το να κάνεις μια συμφωνία για το όνομα χωρίς να λύσεις τα υπόλοιπα, είναι θέμα το οποίο δεν με βρίσκει σύμφωνη. Από την αρχή- είχαμε πει- ότι αυτή η λύση πρέπει να τα έχει όλα, συμπλήρωσε.
Λύση χωρίς την εφαρμογή, χωρίς την αντιμετώπιση του προβλήματος του αλυτρωτισμού, δηλαδή του προβλήματος της εθνότητας και της χρήσης του ονόματος, δεν είναι λύση, υποστήριξε η κα Μπακογιάννη. Η θέση της ΝΔ από την αρχή ήταν ότι πρέπει να υπάρξει το όλο της λύσης, επανέλαβε. Από τον Ιανουάριο και μετά και κάτω από την πίεση της ΝΔ η αίσθησή μου είναι ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι για το όλο, το τι θα φέρει μένει να το δούμε, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι πάμε σε ένα σχέδιο υλοποίησης σε περίοδο διετίας και εκ των πραγμάτων έχει πολλές φάσεις αυτό το σχέδιο, υποστήριξε.
Ερωτηθείσα για τους δυο Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη ο κα Μπακογιάννη είπε ότι η ΝΔ κάνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα σε όλα τα επίπεδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όλες του τις επαφές σε Ευρώπη και Αμερική δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, οι τόνοι έχουν ιδιαιτέρως ανέβει, η εθνικιστική ρητορία στην Τουρκία είναι πολύ υψηλά, είναι μια δύσκολη συγκυρία, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, σημείωσε. Πρέπει να μην διακοπούν οι επαφές με την Τουρκία, οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στα θέματα της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει πολυγλωσσία, δεν μπορεί άλλα να λέει το υπουργείο Άμυνας, άλλα να λέει το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα να λέει το γραφείο πρωθυπουργού, χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και συντονισμός, τόνισε.
Ερωτηθείσα για το αν οδηγούμαστε σε καθαρή έξοδο η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι μετά τον Αύγουστο το μόνο καθαρό που θα υπάρξει είναι καθαρές περικοπές στις συντάξεις και καθαρή περικοπή στο αφορολόγητο, τίποτα άλλο καθαρό δεν θα υπάρξει. Θα υπάρχει επίβλεψη εξαιρετικά σφιχτή στην Ελλάδα, η οποία θα είναι συνεχής και θα έχουμε πολύ αυστηρότερη παρακολούθηση του προγράμματος, επιμονή σε όλα τα αρνητικά μέτρα χωρίς να έχουμε τίποτα που θα δώσει την αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι βγήκαμε πραγματικά από τα μνημόνια. Βγαίνουμε από την δανειοδότηση και μένουμε στη λιτότητα, υποστήριξε η κα Μπακογιάννη. Σε ό,τι αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης είπε ότι είναι κάτι το οποίο ζητά η ΕΚΤ για να θωρακίσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αυτό βεβαίως συνοδεύεται και από ένα πρόγραμμα. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σήμερα ότι θα έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε μέτρα, χωρίς να έχουμε την ασφάλεια της χρηματοδότησης, ανέφερε. Ο κος Τσακαλώτος πήρε ένα πολύ μεγάλο φτυάρι και έθαψε όλη τη λογική του Μαξίμου περί καθαρής εξόδου, υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα για τη δήλωση του κου Μητσοτάκη για το ΠΟΤΑΜΙ και ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι ο κος Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ, δηλαδή της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Είναι μια ευρεία παράταξη που έχει μέσα αυτό που λέμε μεταρρυθμιστικό κέντρο. Άρα η ΝΔ εννοείται ότι θα απευθυνθεί σε όλο αυτό τον κόσμο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με αυτή την έννοια το είπε ο κος Μητσοτάκης. Δε νομίζω ότι ήθελε με κανένα τρόπο να θίξει την προσφορά και την δραστηριότητα του κου Θεοδωράκη στη Βουλή και την εν γένει πολιτική του παρουσία.
Ερωτηθείσα για την κατάτμηση της Β` Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι αυτά τα διάφορα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης έχουν φτάσει στα όριά τους, διότι αν δεν ήταν τρικ θα καθόταν κάτω η κυβέρνηση εγκαίρως και θα κουβέντιαζε τις αλλαγές.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

www.ert.gr

2018-05-15 11:50:11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ