Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο στη σκιά των ευρωπαϊκών αγορών (video)

0
33

Πιέσεις δέχεται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στη δίνη της αντιπαράθεσης Ρώμης- Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,65%, επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί τον Ιούνιο, πριν ληφθούν οι αποφάσεις του Eurogroup με τα spreads να υπερβαίνουν τις 410 μονάδες βάσης. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου κλείνοντας με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,54% με τις μετοχές της Εurobank (-11,58%) και Πειραιώς (-10,95%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες έχουν γνώση και εμπειρία ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα. Στις αγορές κεφαλαίου πολλές φορές παρουσιάζονται υπερβολικά φαινόμενα και έντονη μεταβλητότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και να μας αποσπούν από τα πραγματικά δεδομένα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι εκείνο που απαιτείται είναι μια πιο ενεργητική διαχείριση της κατάστασης και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε.
«Σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες τους, ρευστότητας και καταθέσεων, κεφαλαιακής επάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότησης της οικονομίας»: τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε συνέδριο για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η  αποτελεσματική και γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μία πρόκληση αλλά και ένας από τους παράγοντες που θα κρίνει τη μάχη του ανταγωνισμού.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην οικονομία εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι απολύτως θωρακισμένο. «Οι αυξομοιώσεις δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα θεμελιώδη μεγέθη τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων καθώς υπήρχε μια αβεβαιότητα και μια ανασφάλεια σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Ιταλική Κυβέρνηση. Νομίζω πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει ανάγκη και δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος. Ούτως ή άλλως το ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές και κυρίως το πενταετές κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα», είπε.
Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση με αιχμή την κατάσταση της οικονομίας, εξαπέλυσε από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι τράπεζες έχουν απολέσει το 96% της αξίας της ανακεφαλαιοποίησης, αποτέλεσμα τραγικών χειρισμών Α’ εξάμηνου 2015 και μετά την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση δυστυχώς. Από τότε η πορεία τους δεν ήταν αναμενόμενη. Αυτό που θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές και δεν έχουν ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», σημείωσε.
Για σενάρια καταστροφής προκειμένου να στηρίξουν της πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.  «Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει.
«Οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές….Βλέπω πολλές επενδυτικές ευκαιρίες από τα ακίνητα έως την αγορά αερίου, τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά και άλλα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Nikkei Asian Review, ο οποίος την Τρίτη θα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη για επαφές με επενδυτές προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σωστή εικόνα για την Ελλάδα.
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσης πιστολητικής αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch ως αποτέλεσμα της περαιτέρω άρσης των capital controls.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλουwww.ert.gr

2018-10-08 15:06:55

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ