Νέο διαδραστικό μουσείο στο Άμστερνταμ αφιερωμένο στη βιώσιμη και ηθική μόδα

Η βιομηχανία της μόδας προκαλεί τεράστιο πλήγμα στο περιβάλλον, καθώς εκτιμάται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί κάθε χρόνο, ξεπερνούν τις αντίστοιχες που προκαλούν μαζί η διεθνής αεροπλοΐα και η ναυσιπλοΐα.
Σε μια πρόσφατη έρευνά της, η Greenpeace αναφέρει ότι στην Ευρώπη αγοράζουμε 60% περισσότερα ρούχα απ’ ότι 15 χρόνια πριν, τα οποία κρατάμε στην ντουλάπα μας για λιγότερο από μισό χρόνο. Επιπλέον, σχεδόν το 60% όλων των ειδών ρουχισμού καταλήγουν είτε να καίγονται, είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων εντός ενός έτους από την παραγωγή τους.
Το Fashion for Good είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που  επαναδιατυπώνει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, κατασκευάζεται, φοριέται και επαναχρησιμοποιείται η μόδα. Η πρωτοβουλία αυτή εγκανίασε πρόσφατα το Fashion for Good Experience στο Άμστερνταμ, που είναι το πρώτο διαδραστικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στη βιώσιμη μόδα και την ηθική κατανάλωση. Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, προσφέρει στους επισκέπτες ένα εξατομικευμένο ταξίδι και τους διδάσκει για τη βιώσιμη και την κυκλική μόδα. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πώς κατασκευάστηκαν τα ρούχα τους, να βελτιώσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, να ενημερωθούν για τις σπατάλες της βιομηχανίας και να ανακαλύψουν τις καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της μόδας.

Κάθε τρεις μήνες, το μουσείο θα παρουσιάζει μια νέα και προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή που θα έχει σχεδιαστεί με άξονα ένα επίκαιρο θέμα. Η πρώτη έκθεσή του με τίτλο SPLASH: Rethinking the role of water in fashion (SPLASH: Επανεξετάζοντας το ρόλο του νερού στη μόδα), εστιάζει στην χρήση του νερού καθώς κάθε χρόνο, η βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για να παράγει τα ρούχα που φορούμε. Αυτό είναι το 4% του συνολικού γλυκού νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Εκτός από τις συλλογές ρούχων, στο μουσείο βρίσκεται και το Innovation Lounge που παρουσιάζει πάνω από 50 καινοτομίες που πρόκειται να αλλάξουν τη βιομηχανία της μόδας και θέτει ερωτήματα στον επισκέπτη όπως: Μπορεί ένα φόρεμα να γίνει από ρίζες μανιταριών; Πώς μπορεί η τεχνολογία blockchain να ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής του ενδύματος;
Το Design Studio είναι ένας άλλος χώρος του μουσείου, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να φτιάξει τη δική του «οικολογική» μπλούζα, επιλέγοντας έναν από τους 144 βιώσιμους τρόπους σχεδίασης.
Το μουσείο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Το νήμα των ρούχων που παρουσιάζονται, είναι κατασκευασμένο με νάιλον που συλλέγεται από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Τα ξύλινα πλαίσια προέρχονται από πιστοποιημένα δάση ενώ το πλαστικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τρισδιάστατα εκτυπωμένων βραχιολιών είναι 100% ανακυκλωμένο.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο.
www.ert.gr

2018-10-29 20:10:11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ