Νικαράγουα: Ο Ορτέγκα αποδέχθηκε τους όρους για έναρξη εθνικού διαλόγου

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα αποδέχθηκε τους δύο όρους που αποτελούσαν προϋπόθεση για τον εθνικό διάλογο και είχαν τεθεί από την Επισκοπική Διάσκεψη μετά τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 49 θανάτους.
Οι επίσκοποι που παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στη χώρα είχαν θέσει τους εξής δύο όρους για την έναρξη διαλόγου: να τερματιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων και να δοθεί άδεια στην Διαμερικανική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου των 49 ατόμων από την έναρξη της κοινωνικής αναταραχής μέχρι σήμερα.
«Δεχόμαστε να εργαστούμε για κάθε σημείο από αυτά που θέτουν οι επίσκοποι λαμβάνοντας υπόψη ότι καθένα αποτελεί απόδειξη καής θέλησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Νικαράγουας σε επιστολή του απέστειλε στην Επισκοπική Διάσκεψη, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτή την έκκληση για διάλογο προκειμένου να επικρατήσει πνεύμα ειρήνης ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Ο 72χρονος Ορτέγκα που βρίσκεται στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990 και από το 2007 μέχρι σήμερα ελπίζει ότι η Καθολική Εκκλησία θα παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Περίπου 700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και αρκετοί έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τις αρχές της Νικαράγουας να επιτρέψουν στα μέλη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στη χώρα για να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους δεκάδων φοιτητές σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων άρχισε τη 18η Απριλίου, όταν φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που προέβλεπε μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε γενική κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ορτέγκα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έντονα ανήσυχες για την κρίση στην Νικαράγουα, σημειώνοντας πως «όσοι ευθύνονται για τους θανάτους και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-05-12 07:08:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ