Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του Ρ. Μάλερ ενέκρινε η Γερουσία

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ενέκρινε δικομματικό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας για τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, κατά της περίπτωσης μιας αδικαιολόγητης απόλυσής του, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμη κι όσοι ήταν αντίθετοι με την έγκριση του, προειδοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το ενδεχόμενο απόλυσης του Μάλερ, θα αποτελούσε μία πολιτική αυτοκτονία που ενδεχόμενα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, σχολιάζει το “Politico.”
Με το σύνολο των Δημοκρατικών γερουσιαστών στην επιτροπή, συντάχθηκαν και τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι διαμορφώνοντας μία πλειοψηφία 14-7 για την έγκριση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του Μάλερ.
Η υιοθέτηση του νομικού αυτού μέτρου, αναθέτει πλέον σε δικαστήριο την ευθύνη της απόφασης για το αν μια ενδεχόμενη αποπομπή του Μάλερ θα στηρίζεται σε αξιόπιστα στοιχεία ή όχι. Παράλληλα, το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα με την απόφαση του, να ακυρώσει ενδεχόμενη απόλυση του ειδικού ανακριτή και να τον επαναφέρει στα καθήκοντά του.
“Επειδή οι έρευνες με την εμπλοκή ειδικού εισαγγελέα πραγματοποιούνται όταν υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων με την εκτελεστική εξουσία, για το λόγο αυτό, οι έρευνες αυτές έχουν μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Γκράσλεϊ πρόεδρος της επιτροπής, αντιδρώντας στις κινήσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία για την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου.
“Η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών, συνδέονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον. Παρά το γεγονός ότι οι συνταγματικές μου ανησυχίες παραμένουν, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας.”
Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν φέρει το νομοσχέδιο αυτό, για συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος.
Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν τελικά πως ο πρόεδρος Τραμπ θα απολύσει τον Μάλερ, ενώ ο πιο παλιός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Όριν Χατς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντισυνταγματική δομή του, προειδοποίησε τον Τραμπ. “Η απόλυση του Μάλερ μπορεί να προκαλέσει μία πολιτική θύελλα και να καθυστερήσει την υλοποίηση της ατζέντας που έχει η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της άσκηση των προεδρικών εξουσιών,” προειδοποίησε ο χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Τραμπ στο Fox News: Ο δικηγόρος Κοέν με εκπροσώπησε στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν, αμέσως μετά από μια τηλεφωνική συνέντευξη του προέδρου Τραμπ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στην οποία και χαρακτήρισε την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ ως ένα “κυνήγι μαγισσών” όπως συνήθως την χαρακτηρίζει. Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε: “Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και διεξάγουν ένα κυνήγι μαγισσών κατά του προέδρου των ΗΠΑ, που συνεχίζεται. Έχω υιοθετήσει την θέση και ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνω και είναι πιθανό ν’ αλλάξει, ότι δεν θα εμπλακώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης.”
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δήλωσαν πως ελπίζουν ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε ένα σημαντικό μήνυμα, πως η οποιαδήποτε κίνηση απόλυσης του Μάλερ θα μπορούσε να προκαλέσει μία ουσιαστική πολιτική αναταραχή στο Κογκρέσο.
Πηγή: ABC News, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-27 08:38:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ