Ν. Παππάς: Η χώρα βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα

Το 6ο Συνέδριο με τίτλο «Αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα» διοργανώνει σήμερα και αύριο η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στην Πάτρα. Στόχος του συνεδρίου, να καταγραφεί ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός στη Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Στο συνέδριο μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα.
Ο κ. Παππάς στην ομιλία του επεσήμανε ότι η Ελλάδα «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και να φοβηθεί, ούτε από τους γείτονές της, ούτε από τους ανταγωνιστές της, ούτε βεβαίως από τους λιγότερο φίλους της στη γειτονιά. Βγαίνει από την κρίση με σταθερά και σίγουρα βήματα, έχει άρτιο επιστημονικό και ανθρώπινο δυναμικό, έχει ένα καταπληκτικό ανάγλυφο, έχει μία μοναδική θέση στον χάρτη που μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας μοναδική ως ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και αυτό έχουμε χρέος να το κατακτήσουμε όλοι μαζί με δημιουργικό διάλογο, δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις, οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, οι δυνάμεις της οργανωμένης επιχειρηματικότητας και βεβαίως ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος».
Παράλληλα, ο κ. Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών και να γίνει κόμβος για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη.
Όσον αφορά την εθνική ψηφιακή στρατηγική, επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τέσσερα προγράμματα, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και της συνδεσιμότητας νέας γενιάς, δηλαδή της σύνδεσης που αξιοποιεί την τεχνολογία οπτικών ινών για το διαδίκτυο» ενώ ανακοίνωσε ότι «αυτές τις μέρες ξεκινά σε περιοχές της Αθήνας ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης».
Σχετικά με το Δημόσιο, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, εξηγώντας ότι 21.000 σημεία υποχρεούνται μέχρι το τέλος του χρόνου να ανταλλάσσουν τα έγγραφά τους ψηφιακά, ενώ όταν ολοκληρωθεί αυτό το σύστημα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, θα εξοικονομηθούν 380 εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικά με την οικονομία, ο υπουργός είπε ότι «είμαστε σε μία στιγμή όπου η Ελλάδα κάνει πάρα πολύ σοβαρά βήματα και αυτό αναγνωρίζεται από τους πάντες και νομίζω ότι ξεχωριστή συμβολή στον πολιτικό διάλογο θα ήταν αν όλες οι δυνάμεις αναγνώριζαν την πραγματικότητα και στη βάση αυτή κατέθεταν και τις διαφωνίες τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική» διότι «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το δημόσιο βήμα για να αναπαράγουμε μία εικόνα καταστροφής, που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν, η οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί ως συμμετέχουσα σε μία διεθνή συνωμοσία την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση, όταν υπάρχει το γενικό κλίμα από τους διεθνείς επενδυτές, τους διεθνείς παρατηρητές και τους θεσμούς που λένε ότι η χώρα μας ανακάμπτει».
Ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ιεράρχες, οι οποίοι το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού το μετατρέπουν σε αγάπη για το συνάνθρωπο». «Ο εύκολος δρόμος, ειδικά αυτόν τον καιρό, είναι να ανακηρύσσει κανείς το μίσος και για τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί, να δείχνουν στον πονεμένο άνθρωπο έναν διπλανό πονεμένο άνθρωπο, ως υπαίτιο» συμπλήρωσε.
«Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μία δημοκρατική εγρήγορση στα φαινόμενα, τα οποία απειλούν την ίδια τη δομή και την ουσία της δημοκρατίας μας» σημείωσε.
Όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολοτικής τόνισε ότι «έχει ένα συσσωρευμένο δυναμισμό, διαθέτει έναν ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα και ένα επίσης αναπτυγμένο τομέα μεταποίησης, έχει σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, έχει μεγάλες δυνατότητες για μία ορθολογική τουριστική ανάπτυξη, ενώ το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό».
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-06 14:00:33

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ