«Οι Ευρωπαίοι δεν θα πληρώσουν την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν»

Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι «απαράδεκτες» και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε ο Λεντριάν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων και προϋποθέτει ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Στο επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, προειδοποιώντας για έναν «ιδιότυπο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Ανταλλαγή πυρών Ιράν-Ισραήλ στη Συρία – Παγκόσμια ανησυχία (video)

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες επίθεση από το έδαφος της Συρίας κατά του Ισραήλ, που απάντησε βομβαρδίζοντας υποδομές των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, με τουλάχιστον 23 νεκρούς.

Έντονες αντιδράσεις διεθνούς κοινότητας στην απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν (video)

 Τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών για να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο ΟΗΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να αμυνθεί.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, τόνισαν χθες Ρωσία και Γερμανία, ενώ Ερντογάν και Πούτιν χαρακτήρισαν «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία.
Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, τόνισε ο Λε Ντριάν, σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.
Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, συγκρτούν μέτωπο διάσωσης της συνθήκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.
Ο Aμερικανός πρόεδρος και μερικοί εκ των στενότερων συμβούλων του ισχυρίζονται ότι η συμφωνία πρέπει να «διορθωθεί», μεταξύ άλλων και με την παράταση των χρονικών ορίων για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, καθώς και να επιβληθούν μέτρα για να περιορισθούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες της Τεχεράνης και ο ρόλος της στις περιφερειακές συγκρούσεις.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-11 05:10:35

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ