Ομιλίες του Γ. Σταθάκη και του Κ. Χατζηδάκη στο Συνέδριο του ΤΕΕ

Προχωράει η έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023, τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως μέχρι το 2030 οι επενδύσεις στην ενέργεια να φθάσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο συνέδριο είπε ότι ολοκληρώθηκε μία περίοδος που οι βαθιές τομές που χρειαζόταν ο τόπος προχωρούν. Επισήμανε, μεταξυ άλλων, ότι προχωρούν μέχρι τέλος του 2018 στην ανάρτηση της προσωρινής γραμμής αιγιαλού, να γίνουν οι ενστάσεις και να οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού. «Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% της επικράτειας, μέχρι το 2020 θα είναι έτοιμο 90% της επικράτειας. Προχωρήσαμε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό, τα τοπικά χωροταξικά έχουν ολοκληρωθεί, αναθεωρήσαμε ειδικά χωροταξικά. Ηλεκτρονικοποιούμε τις οικοδομικές άδειες, ενώ προχωράνε και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες για τα αυθαίρετα. Η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, πάταξη της διαφθοράς», ανεφερε ο υπουργός.
Όσον αφορά την ενέργεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, και τους στόχους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για το 2030. Ειδικότερα, μέχρι το 2030, η χώρα αναμένεται να φθάσει στο 32% σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ποσό που θα καλύπτει το 55% των αναγκών της χώρας, ενώ, στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 32% μέχρι το 2030. Πέραν από την απελευθέρωση της αγορά φυσικού αερίου, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, στο επίκεντρο τίθεται η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019, που θα συνδυαστεί με την απελευθέρωση των διμερών συμβολαίων.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε έναν κόμβο που θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει πολύ μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά σχέδια. Ο TAP θα ολοκληρωθεί το 2020. Στο έδαφος το 99% του ΤΑP στην Ελλάδα, θα έχει κόμβους που θα παρέχει και στη Β. Ελλάδα φυσικό αέριο, ενώ μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι και ο κάθετος άξονας Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που θα έχει διασυνδετήρα με τη Σερβία. Προωθείται ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου και με τα Σκόπια, μετατρέποντας έναν ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια, πολλαπλών εισόδων φυσικού αερίου, τόνισε ο υπουργός.
Από την άλλη πλευρά ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα καλείται να κάνει μια μεγάλη μετάβαση, να αφήσει πίσω της το μοντέλο του κρατισμού και της διανομής φτώχειας και να περάσει σε ένα νέο μοντέλο, αυτό των ευκαιριών, της δημιουργίας και της παραγωγής. Είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση και ουραγοί στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για τις επιδόσεις της οικονομίας προσθέτοντας ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Δουλειά της ΝΔ δεν είναι να είμαστε απλά η επόμενη κυβέρνηση. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά με μία Εθνική Ελλάδας στην κυβέρνηση, ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη για λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Επίσης, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός υφυπουργείου αρμόδιου για την επιτάχυνση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών, την ενίσχυση των start ups, την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, της παιδείας, αλλά και την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Πρότεινε μάλιστα, μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να περάσουν διατάξεις που θα ευνοούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-11-05 14:21:37

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ