Οργανώσεις καλούν τη ΔΟΕ να πάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς από το Πεκίνο

Πάνω από 160 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ζητώντας του να επανεξετάσει την επιλογή να γίνουν στην Κίνα οι Χειμερινοί Αγώνες το 2022.

Είναι η μεγαλύτερη τέτοια συντονισμένη προσπάθεια, μέχρι στιγμής, μετά από αρκετούς μήνες παρόμοιων κλήσεων από μεμονωμένες ομάδες δικαιωμάτων, και προέκυψε καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξημένη διεθνή αντίδραση για πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουϊγούρων στο Σιντζιάνγκ και νέων νόμων ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

«Η ΔΟΕ πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ολυμπιακό πνεύμα και η φήμη των Ολυμπιακών Αγώνων θα υποστούν περαιτέρω ζημία, εάν απλώς αγνοηθεί η επιδεινούμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλους τους τομείς», αναφέρεται στην επιστολή.

Παράλληλα, με την επιστολή τους οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το κύρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008) ενθάρρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στοχεύουν τους Ουϊγούρους κι άλλες εθνικές πολιτικές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν σχολίασε την επιστολή, αλλά έχει αναφέρει ότι οι πολιτικές στο Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, είναι βασικές για την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα.

Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή είναι οργανώσεις δικαιωμάτων σε Θιβέτ, Χονγκ Κονγκ και Μογγολία, με έδρα την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία.

Τον περασμένο μήνα, η εξέχουσα ομάδα δικαιωμάτων Uighur World Uighur Congress έκανε παρόμοια έκκληση προς την ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ απάντησε ότι θα παραμείνει ουδέτερη σε πολιτικά θέματα και είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις κινεζικές αρχές, πως θα σεβαστούν τις αρχές του Ολυμπιακού χάρτη.

Η Κίνα έχει ήδη κάνει εκτεταμένες προετοιμασίες για τους επερχόμενους αγώνες, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια κατακραυγή από ομάδες δικαιωμάτων υπήρχε και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Εκείνη την εποχή η ΔΟΕ υπερασπίστηκε την επιλογή της, λέγοντας ότι οι αγώνες ήταν μια διοργάνωση προς την σωστή κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ