Ο απόηχος μιας επιτυχούς διεθνούς διοργάνωσης ιστιοπλοΐας στην Πάτρα

Πρόσφατα παρουσιάσαμε μία σημαντική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση («European Youth Championships & Trophy 2018») Laser 4,7 στην Πάτρα. Τονίσαμε τη σημασία της διοργάνωσης, όχι μόνο στο αθλητικό πεδίο, ή το οικονομικό όφελος από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχτηκε η περιοχή, αλλά και στην προβολή της περιοχής με «πρεσβευτές» τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση.
Bεβαίως χρειάστηκε πολύ δουλειά και πολύς χρόνος για να μετατραπεί το παραλιακό σκουπιδαριό, που είχε καταντήσει η παρλιακή περιοχή μετά από χρόνια εγκατάλειψης, σε χώρο ικανό να φιλοξενήσει πανευρωπαϊκούς αγώνες. Στη δύσκολη αυτή πορεία, οι εθελοντές και οι συμμετέχοντες με κάθε τρόπο ήταν συγκεκριμένοι. Θυμίζουμε ότι το ert.gr στήριξε δημοσιογραφικά όλα αυτά τα χρόνια τις προσπάθειες αυτές και η ΕΡΤ ήταν μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της διοργάνωσης. Μετά την επιτυχία των αγώνων, επόμενο ήταν να αρχίσουν να ακούγονται ιδέες, προτάσεις, εκτιμήσεις, από πολλές πλευρές.
Ο Τ. Πετρόπουλος με μαθητές στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Τάκη Πετρόπουλου, προέδρου του Δ.Σ. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, που τα σχολιάζει όλα αυτά, με τίτλο: Οι αρχάγγελοι της «καλής ανάπτυξης»
«Η μεγάλη επιτυχία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας στα Lazer4,7 άνοιξε την όρεξη για κέρδη στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αφορμή αυτή την επιτυχία επιδίδονται αφειδώς σε «βαθυστόχαστες» και «σοβαροφανείς» εκτιμήσεις και αναλύσεις.
Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η ευκολία με την οποία «οραματίζονται» αφαιρετικά τον αθλητισμό. Τον αδειάζουν αβασάνιστα από την κοινωνική του ουσία, το ηθικό, παιδαγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο του, κρατώντας μόνο το ελκυστικό του περίβλημα για να το παραγεμίσουν με ότι εξυπηρετεί τα στενά ιδιωτικά τους συμφέροντα.
Παραγράφοντας αυθαίρετα και προκλητικά τα οφέλη της νεολαίας, των εργαζομένων, της κοινωνίας συνολικά από τον αθλητισμό, προτάσσουν μετά βδελυγμίας κλισέ όπως «αναπτυξιακή ευκαιρία και προοπτική», «εξωστρέφεια» κ.ο.κ. χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν.
Κάτω από το χαλί βέβαια υπάρχουν κατεργασμένα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, που αποσκοπούν σε κέρδη για τους λίγους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν πληρώσουν οι πολλοί. Επί πλέον αναπόφευκτα έτσι αποκλείεται από κάθε πτυχή του αθλητικού γίγνεσθαι το ασθενέστερο οικονομικά τμήμα της κοινωνίας, εκθέτοντας το όλο και περισσότερο στο σύγχρονο κοινωνικό Καιάδα.
Οι αγώνες αυτοί, που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας, με την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά ενός αθλητικού συλλόγου, την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου είναι η καλύτερη και πιο πειστική απάντηση στις ερεβώδεις «αναπτυξιακές» πομφόλυγες των επιτηδείων.
Οι προπαγανδιστές αυτής της (υστερόβουλα) αδιευκρίνιστης «ανάπτυξης» θα έπαιρναν ένα καλό μάθημα για το τι είναι ο αθλητισμός, αν έμπαιναν στον κόπο να ζήσουν από κοντά τους αγώνες.
Αν έβλεπαν για παράδειγμα τους Τούρκους αθλητές πλάι στους Έλληνες να συναγωνίζονται ειρηνικά για τη νίκη με τα πιο ωραία ανθρώπινα συναισθήματα ζωγραφισμένα στα φωτεινά τους χαμόγελα, κάτω από τον ίδιο ουρανό, που τον σκεπάζουν τα σύννεφα ενός απάνθρωπου πολέμου, που γίνεται ακριβώς στο όνομα αυτής της «καλής ανάπτυξης».
Αν άκουγαν την καταπληκτική αυτοσχέδια εύχαρι χορωδία των Ιταλών αθλητών που αγκαλιασμένοι τραγουδούσαν και ξανατραγουδούσαν στεντόρεια τον εθνικό τους ύμνο σαν να ήθελαν να σκεπάσουν τους ανατριχιαστικούς ήχους των τυμπάνων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που μαίνεται δίπλα μας.
Είναι προφανές ότι οι τοπικοί αρχάγγελοι της «καλής ανάπτυξης» δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν πως φτάσαμε σε αυτή τη δυνατότητα να διοργανώσουμε με επιτυχία αυτή τη σπουδαία αθλητική εκδήλωση. Η πόλη μας πάντα διέθετε την περιοχή της Πλαζ που γεωφυσικά και αεροδυναμικά είναι ένας από τους ιδανικότερους ιστιοπλοϊκούς στίβους στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Παρέμενε όμως αναξιοποίητος για ολόκληρες δεκαετίες επειδή ήταν εγκαταλελειμμένη για να απαξιωθεί και να παραδοθεί πιτ παρά για εμπορική εκμετάλλευση. Να πληρώνουμε για να απολαύσουμε τη θάλασσα μας, για την αναψυχή μας.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή μαζί με άλλες κοινωνικές δυνάμεις απέτρεψαν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, με δυναμικούς αγώνες που ξεκίνησαν είκοσι χρόνια πριν. Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού για την ανάκτηση και ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου ανασυγκρότησε, οργάνωσε την Πλαζ, την παρέδωσε στους πολίτες για την αναψυχή τους και ανάπτυξε δομημένα εκπαιδευτικά-ψυχαγωγικά προγράμματα για τα παιδιά εντελώς δωρεάν.
Κάθε καλοκαίρι στην Πλαζ πάνω από χίλια παιδιά γεύονται τη χαρά της κατασκήνωσης και αναπτύσσουν οργανωμένα με την επίβλεψη και την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών δημιουργικές αθλητικές, πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης οργανώθηκε και λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Πάρκο, το οποίο επισκέπτονται μαθητές και υλοποιούνται πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή παραχώρησε με όρους και κριτήρια στον Ιάσωνα εγκαταστάσεις μέσα στην Πλαζ , δίνοντας του τη δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει. Όπως επίσης παραχώρησε το σύνολο των εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή των αγώνων, τους οποίους και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του Δήμου.
Έτσι φτάσαμε να έχουμε σαν πόλη και τη δυνατότητα να κάνουμε επιτυχημένους μεγάλους αγώνες χωρίς να ξεπουλιόμαστε προσφέροντας γη και ύδωρ και πορευόμενοι σε αυτό το δρόμο της αξιοπρέπειας και των κοινωνικών διεκδικητικών αγώνων μπορούμε να πάμε ακόμη παραπέρα. Είναι μία ξεκάθαρη και διακηρυγμένη θέση της Δημοτικής Αρχής που υλοποιείται στην πράξη με επιτυχία.
Μήπως ήρθε επιτέλους και ο καιρός να μας εξηγήσουν οι αρχάγγελοι της άλλης της «καλής ανάπτυξης» τι ακριβώς εννοούν, αντί να πιπιλίζουν φιλάρεσκα και ανέξοδα τις επικίνδυνες και κακόγευστες για το λαό παλιοκαιρινές τους καραμέλες?
Τάκης Πετρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:
Επιτυχής έναρξη των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Laser 4,7 στην Πάτρα
Όλα έτοιμα στην Πάτρα για τη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση Laser 4,7
Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Laser 4,7
Laser 4,7: «European Youth Championship & Trophy»
Πάτρα: Τονωτική οικονομική ένεση τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Laser 4,7
Eυρωπαϊκή διοργάνωση στην Πάτρα με πολλαπλά οφέλη
Ξεκινάει στην Πάτρα το «European Youth Championships & Trophy 2018»
Δήμος Πατρέων: Παιδική Κατασκήνωση για παιδιά λαϊκών οικογενειών
Σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση τον Απρίλιο στην Πάτρα
Το έργο του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πάτρας «Ιάσων» και οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλαζ – Το ert.gr στην ΑχαΐαThe post Ο απόηχος μιας επιτυχούς διεθνούς διοργάνωσης ιστιοπλοΐας στην Πάτρα appeared first on sports.ert.gr.

2018-04-30 16:23:26

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ