Παράθυρο για φορο-ελαφρύνσεις, κοινωνικές παροχές και μείωση εισφορών (video)

Παράθυρο για φορο-ελαφρύνσεις, κοινωνικές παροχές και μειώσεις εισφορών άνοιξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ3, ενώ την αισιοδοξία της ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στην ΕΡΤ. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του σημείωσε ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ για το 2018 ξεπερνώντας τους στόχους και «επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις».

Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος των 750 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε φοπροελαφρύνσεις, ελαφρύνσεις σε εισφορές αλλά και κοινωνικές παροχές, τόνισε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ3, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ενίσχυση όχι μόνο των φτωχών, όπως μέχρι σήμερα, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων.

Σε ότι αφορά στην ανεργία, χαρακτήρισε διαρκές στοίχημα τη μείωσή της, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι να χτυπηθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας με έμφαση βεβαίως και στους νέους.
Αναφορικά με τα εργασιακά, τρία είναι τα βήματα της κυβέρνησης στη μετα-μνημονιακή εποχή: επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της εργασίας.
Για τις συντάξεις, η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ρ/φ REAL FM είπε ότι «Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων».
Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων για το 2019, ενώ τόνισε ότι το υπερ-πλεόνασμα θα πάει σε εκείνους που αδικήθηκαν από την κρίση.
«Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και θα προσεγγίσει, σε ετήσια βάση, το 1,5 δισ. ευρώ, πάνω από τους δικούς μας στόχους, επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».
Πέρα από το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, ο κ. υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε πως καταγράφεται αύξηση εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών, καλύτερη επίδοση από ρυθμίσεις οφειλών αλλά και καλύτερη απόδοση της περιουσίας. «Ως αρμόδιος υφυπουργός, είχα μιλήσει για τη δυνατότητα να μην γίνουν περικοπές των συντάξεων όταν όλοι χλεύαζαν την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όταν προέβλεπαν την κατάρρευσή του, ότι δεν θα δίνονται συντάξεις… Ολα αυτά που ξεχνιούνται με τον καιρό, αλλά πρέπει να θυμόμαστε. Εκείνοι μιλούσαν για τρομακτικά ελλείμματα, εμείς με τα αποτελέσματα που έχουμε δημιουργούμε έναν χώρο δημοσιονομικό, τέτοιο μάλιστα που επιτρέπει να κάνουμε και βελτιώσεις», σημείωσε.

Φωτίου στην ΕΡΤ: Το υπερπλεόνασμα στους αδικημένους της κρίσης (video)

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβουwww.ert.gr

2018-08-22 21:30:06

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ