ΠΓΔΜ: Κύρωση συμφωνίας- Ακολουθούν δημοψήφισμα, αναθεώρηση Συντάγματος με 2/3

Η Βουλή της πΓΔΜ με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά κύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη Βουλή απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, καθώς θεωρούν πως η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».
Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.
«Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα» είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (…) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», πρόσθεσε.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλοςwww.ert.gr

2018-06-20 14:40:31

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ