Πετρόπουλος: Αναμένουμε την απόφαση του ΣτE για τους αυτοαπασχολούμενους

Δεν νομίζω ότι το ΣτΕ θα λάβει κάποια απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα οδηγεί σε χειροτέρευση του ασφαλιστικού συστήματος τόνισε υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Είδηση. Εχουν γίνει παρεμβάσεις για την βελτίωση του συστήματος με δεδομένο ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να ξεπερνά το 16,2% του ΑΕΠ.

Η Ενωση Δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ με χθεσινή ανακοίνωση της καταδίκασε τις διαρροές καθώς δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση από τον ΣτΕ πριν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις και αυτό δεν έχει γίνει, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα δημοσιεύματα ήθελαν το ΣτΕ να έχει κρίνει παράνομη με ευρεία πλειοψηφία την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και την εισφορά του 20%.
Ο κ.Πετρόπουλος ανέφερε ότι η χώρα έχει δεσμευθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ, τόνισε ο ίδιος , προσθέτοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων στον ΕΦΚΑ.
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα όπως η διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών στην κοινωνική ασφάλιση και η άμεση έναρξη της ασφάλισης των αγροτών με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.
Πέρυσι, ο ΕΦΚΑ παρουσίασε 765 εκ. ευρώ πλεόνασμα έναντι προβλεπόμενου αντίστοιχου ελλείμματος και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν δίνονταν συντάξεις. Από 168 χιλ. εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2015 έχουμε φθάσει στις 73 χιλιάδες. Επιπλέον, 23.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μπήκαν στο σύστημα το 2017 και δεν υπήρξαν διαρροές.
Οταν θα έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα και αυτό χρειάζεται τουλάχιστον δυο χρόνια, ο ασφαλισμένος που αιτείται σύνταξη θα μπορεί να την παίρνει μέσα στον ίδιο μήνα. Θα επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1
Εκπομπή: Πρώτη Είδησηwww.ert.gr

2018-04-20 11:25:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ