Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές στη νότια επαρχία Ντεράα

Δύο νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες στη νότια Συρία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε την ευθύνη για τα φονικά πλήγματα στην επαρχία Ντεράα στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το βράδυ του Σαββάτου, η ΜΚΟ είχε κάνει λόγο για ρωσικά πλήγματα στον τομέα αυτόν για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο.
Η πίεση αυξάνεται για τους αντάρτες στη νότια Συρία. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των ανταρτών, οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υποστηρίξουν τους αντάρτες. Η γειτονική Ιορδανία καθιστά σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει υψηλή στρατηγική αξία. Γειτονεύει με την Ιορδανία, αλλά κυρίως με τα υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Σε αυτήν εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2017 μια εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Μόσχα, η Ουάσινγκτον και το Αμάν.
Όμως από την Τρίτη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται άμεσα μια επιχείρηση. Έχουν αποσπάσει τμήματα της επαρχίας από τους αντάρτες, με την ανακατάληψη τεσσάρων κοινοτήτων στη Ντεράα.
«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν ρωσικά αεροσκάφη» εναντίον διαφόρων κοινοτήτων στην ανατολική Ντεράα, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σε δύο από τις κοινότητες αυτές, τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε δύο νοσοκομεία, τα οποία τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι αντάρτες ανταπέδωσαν με πυρά πυροβολικού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Σουέιντα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Από την περασμένη Τρίτη ως την Κυριακή, στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 25 άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο θέτουν σε κίνδυνο πάνω από 750.000 άμαχους.
Την προήγουμενη εβδομάδα πάνω από 17.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πολλοί κινήθηκαν προς τα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο. Ωστόσο το Αμάν προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων. Ήδη η Ιορδανία φιλοξενεί 650.000 Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγράψει τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, οι ιορδανικές αρχές λένε ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων στη χώρα ανέρχεται στην πραγματικότητα σε περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFPwww.ert.gr

2018-06-25 06:51:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ