Πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ το ράλι στα δικαιώματα ρύπων (CO2)

0
18

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στους ρύπους (CO2) έχουν σχεδόν τριπλασιασθεί απο την αρχή της χρονιάς, ξεπερνώντας τα 25 ευρώ ο τόνος, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η ΔΕΗ, και άλλες βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Oι τιμές κυμαίνονταν στα 5 ευρώ πριν ένα χρόνο.
Οι ρυπογόνες εταιρείες χρειάζονται τα δικαιώματα για να καλύψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα λεφτά για να τα αποκτήσουν, αυξάνοντας το κόστος τους.
H κούρσα των τιμών αποδίδεται στην εντύπωση που δημιουργήθηκε στην αγορά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιορίσει την προσφορά δικαιωμάτων την νέα χρονιά στα πλαίσια της μετάβασης στην παραγωγή πιο καθαρής ενέργειας. Οπως αναφέρει το Bloomberg, το Αποθεματικό Σταθερότητας Αγοράς (Market Stability Reserve), το οποίο έχει σχεδιασθεί να ελέγχει αυτόματα την προσφορά δικαιωμάτων, ξεκινά την λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Οι προσδοκίες για περιορισμό της προσφοράς των δικαιωμάτων ρύπων τροφοδοτούν το ράλι των τιμών ενώ η ζήτηση για δικαιώματα παραμένει ισχυρή καθώς η αντικατάσταση του άνθρακα από ΑΠΕ δεν έχει προχωρήσει αρκετά.
Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω μεταξύ 30 και 35 ευρώ λόγω της χαμηλότερης προσφοράς σύμφωνα με την HSBC. H τελευταία αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για την τιμή των ρύπων το 2019 στα 25 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα από 14 ευρώ προηγουμένως.
Η γερμανική εταιρεία RWE AG, η μεγαλύτερη ρυπογόνος εταιρεία στην Ευρώπη, βλέπει επίσης άνοδο των τιμών.
Η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων δεν είναι ότι το καλύτερο για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αφού αυξάνει το κόστος τους για τους υποψήφιους επενδυτές. www.ert.gr

2018-09-11 15:44:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ