«Πράσινο φως» αναμένεται από το Eurogroup της Δευτέρας για ακύρωση του μέτρου περικοπής συντάξεων

Κλείνει και τυπικά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Την οριστική ακύρωση του μέτρου προαναγγέλλει και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επικαλείται η Deutsche Welle, ο οποίος σημειώνει ότι για τις χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις οι προϋπολογισμοί του 2019 θα εγκριθούν στις 3 Δεκεμβρίου χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η οποία έχει καταθέσει προσχέδιο, που περιλαμβάνει και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα. 
Για την περίπτωση της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια συζήτηση με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την Ελλάδα στο Eurogroup (video)

Ερωτηθείς σχετικά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν προβλέπει τη Δευτέρα έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, κάτι που αναμένει να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική, πρόκειται δηλαδή για κατάργηση του μέτρου.
Και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβκσις μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είχε σημειώσει ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους του πλεονάσματος 3,5% και επομένως δεν θα χρειαστούν οι συνταξιοδοτικές περικοπές».
Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πέτυχε την κατάργηση και όχι την αναστολή της μείωσης, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΝΔ λέγοντας ότι «ξεπέρασε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού».
Πηγή ΕΡΤwww.ert.gr

2018-12-02 08:47:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ