Προειδοποίηση ΔΝΤ εν μέσω της «ιταλικής καταιγίδας»- Σε «υψηλά» τα ομόλογα (video)

Το ιταλικό σπρεντ άγγιξε σήμερα τις 315 μονάδες, που αποτελούν και την αρνητικότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου άγγιξε το 3,7%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Το ιταλικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2018 και κατά 1% το 2019. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει μάλιστα ότι «η Ιταλία θα έπρεπε να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της εργασίας και των συντάξεων που εγκρίθηκαν στο παρελθόν». Παράλληλα, ζητείται απελευθέρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και να παραμείνει η κυβερνητική δράση της Ιταλίας εντός ευρωπαϊκών πλαισίων για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, συγκροτώντας κοινό μέτωπο έναντι των λαϊκιστών αντιπροέδρων Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ η Κομισιόν αναμένει τελικό σχέδιο ως τις 15 Οκτωβρίου, απορρίπτοντας ως παρέκκλιση το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε θα πραγματοποιηθεί στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, νέα συνεδρίαση με θέμα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι, όπως και ο υπουργός οικονομικών Τζοβάννι Τρία.
Κύριο ζητούμενο θα είναι η εφαρμογή του κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών.
Απώλειες σε ευρωπαϊκα χρηματιστήρια και Χ.Α. – Στα ύψη τα ιταλικά ομόλογα

Σε νέα υψηλά επίπεδα ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία στο κοινοβούλιο για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν ιδιαίτερα τους νευρικούς επενδυτές.

Η απόδοση του 30ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, ενώ πριν από λίγο κατέγραφε αύξηση κατά πέντε μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των 5ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 3,13%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων σημείωσαν άλμα άνω των 10 μονάδων βάσης σε νέο υψηλό τεσσεράμισι ετών, στο 3,71%.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια, γύρω στις 312 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με δημοσίευμα ότι η Κομισιόν πιθανόν να απορρίψει τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό ασκούν πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, αλλά σε αυτές τις αγορές δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες ρευστοποιήσεις – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος από την Ιταλία παραμένει περιορισμένος. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στο μπλοκ είναι λίγο αυξημένες – επηρεαζόμενες από την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων σε νέα πολυετή υψηλά σήμερα. Οι αποδόσεις των γερμανικών και των γαλλικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,55% και το 0,90% αντίστοιχα.
Στην Αθήνα, ήταν εμφανής η προσπάθεια ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τις απώλειες 5,11%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 645,46 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,57%.
Στο 4,65% παραμένει η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς οι αναταράξεις στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπαρασύρουν και την απόδοση του δεκαετούς που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,44% στα 1,2620 ευρώ), της Aegean Airlines (+3,00% στα 7,210 ευρώ) και της Eurobank (+2,47% στα 0,540 ευρώ).
Η άνοδος των πετρελαϊκών μετοχών χάρη στις υψηλότερες τιμές αργού και η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών λόγω των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράψει άνοδο 0,05% στις 10:19 ώρα Ελλάδας, μόλις πάνω από το χαμηλό έξι μηνών στο οποίο υποχώρησε χθες.

European stocks open slightly higher as Italy budget tensions rumble on
— Bank Informer (@bankinformer) October 9, 2018

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου και του βραχυπρόθεσμου αξιόχρεου των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες, ο οίκος Fitch, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.
Eν μέσω της καταιγίδας που προκαλεί η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες, ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους, κλείνοντας με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,54% με τις μετοχές της Εurobank (-11,58%) και Πειραιώς (-10,95%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες.

Οι αγορές στη δίνη της κόντρας Ρώμης-Βρυξελλών (video)

«O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
Η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού λήγει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη , καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις, ενάντια στις επικρίσεις της Κομισιόν για το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 με κίνδυνο εκτίναξης του ιταλικού χρέους.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Ντ. Σινγκ στην ΕΡΤ: Ανεπαρκής η ελάφρυνση χρέους (video)www.ert.gr

2018-10-09 09:50:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ