Προσέγγιση θεσμών – ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα – Λύση στο Eurogroup του Ιουνίου (video)

Καθοριστικές για την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος χαρακτηρίζονται από κυβέρνηση και Θεσμούς οι επόμενες εξήντα ημέρες. Στις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εκπροσώπους των δανειστών στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, διαπιστώθηκε ότι όλες οι πλευρές είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο παράτασης του Προγράμματος και επιδιώκουν μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, να κλείσουν την 4η αξιολόγηση, να συμφωνήσουν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το αναπτυξιακό σχέδιο και φυσικά να καθορίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Δεν τίθεται ζήτημα κεκαλυμμένου προγράμματος. Θα ήταν άδικο. Δεν θα ήταν νομιμοποιημένο. Πρέπει να βρούμε μία λύση για το χρέος, που θα είναι πειστική. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα διασφαλίζει ότι προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Π. Μοσκοβισί.
«Η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το χρέος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, είναι καίρια ζητήματα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και τη διάθεση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρά τις ενστάσεις που εκφράζει το Βερολίνο για το γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει θετικές αλλαγές στη συνολική στάση της γερμανικής πλευράς. Παράλληλα, η Αθήνα απορρίπτει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου, ζήτημα το οποίο έχει θέσει στο παρελθόν το ΔΝΤ και θα συζητηθεί με τους Θεσμούς κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών, «η νέα ομάδα του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι περισσότερο πρόθυμη να συζητήσει το χρέος από ότι η προηγούμενη. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη. Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς την παρουσία του».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλοςwww.ert.gr

2018-04-22 19:00:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ