Π. Καρβούνης: Εικασίες και σενάρια τα περί ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (audio)

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, είναι η σημαντικότερη συνεδρίαση του Eurogroup των τελευταίων οκτώ ετών, δήλωσε ο κ. Πάνος Καρβούνης, πρώην επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Αθήνα, και τώρα ειδικός σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Καρβούνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό γιατί ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αποφασίζονται τα τελευταία σημαντικά πράγματα που θα γίνουν ώστε η Ελλάδα να απογειωθεί και να πετάξει μόνη της.
Επεσήμανε ότι αυτό που περιμένουμε με αγωνία είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, άλλωστε η διαπραγμάτευση επί  του θέματος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες και σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.  «Είναι πολύ σημαντική η ελάφρυνση αυτή γιατί έχουμε ένα πολύ μεγάλο χρέος και όσο και εάν έχουμε βάλει τάξη στα δημοσιονομικά μας, παρά ταύτα το χρέος, που είναι μεγαλύτερο στην ΕΕ σε ποσοστό του ΑΕΠ,  πρέπει να ελαφρυνθεί» τόνισε ο κ. Καρβούνης.
Σχετικά με την γαλλική πρόταση ρύθμισης του χρέους, το λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό, την είχε στηρίξει και ο πρόεδρος Μακρόν, ότι σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα συναρτά την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, ο κ. Καρβούνης τόνισε ότι «παραμένει στο τραπέζι και ότι δεν ξέρουμε τι θα βγει και με τι χρονικό ορίζοντα».
Στην ερώτηση εάν κρίση στο προσφυγικό επηρεάζει  τις αποφάσεις του eurogroup, δήλωσε ότι «δεν το γνωρίζει αυτό, είναι γεγονός όμως ότι το προσφυγικό είναι θέμα που διαρκώς μεγαλώνει και εξ αυτού του λόγου χρειάζεται να αντιμετωπισθεί, και όχι μόνον γιατί η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα». Χαρακτήρισε «εικασίες και σενάρια τα όσα περί ανταλλαγής έχουν ακουστεί και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των προσφύγων και ότι θα γίνει προσπάθεια να πειστούν και οι υπόλοιπες χώρες και να μην σηκώνουν το βάρος οι χώρες που είναι και σύνορα της ΕΕ».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζήwww.ert.gr

2018-06-21 11:27:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ