Π. Ρήγας: Άλλο πράγμα ο πατριωτισμός, άλλο ο εθνικός σωβινισμός

«Άλλο πράγμα ο πατριωτισμός κι άλλο ο εθνικός σωβινισμός» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» και εγκάλεσε τη ΝΔ για τους χειρισμούς της καθ’ όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα, λέγοντας πως «η στρατηγική της δεν έχει γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά υπαγορεύεται αποκλειστικά από την επιθυμία ανάληψης της διακυβέρνησης».
Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κατοχύρωσης του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, τα οποία, όπως σημείωσε, «αποτελούσαν επί σειρά ετών πάγια αιτήματα της χώρας μας, που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να διεκδικήσει αποτελεσματικά».
Απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Θα προτιμούσατε ένα κράτος έρμαιο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας; Η συμφωνία όχι μόνο λύνει ένα πρόβλημα 25ετίας, αλλά διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη στην πολυτάραχη περιοχή των Βαλκανίων».
Παράλληλα, απέκρουσε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτά που ορίζει η συμφωνία σχετικά με τη γλώσσα και την ιθαγένεια και τόνισε: «Εμείς δεν ήμασταν κυβέρνηση ούτε το 2001, που σε απόφαση του ΟΗΕ οι πολίτες της γείτονος αναφέρονται ως Μακεδόνες, ούτε το 1948 που ονομάστηκε η γλώσσα τους μακεδονική, ούτε το 1959, που ο κ. Αβέρωφ αναγνώρισε την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, ούτε το 1977, που σε επίσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα στην εσωτερική απόφαση της Μακεδονίας, ούτε αμέσως μετά όταν η μακεδονική αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, ούτε την περίοδο 1992-1994, που επικυρώθηκε στον οργανισμό ISO η συντομογραφία MK για τον προσδιορισμό της χώρας της Μακεδονίας. Υπάρχει, λοιπόν, μία ολόκληρη διαδρομή, η οποία μας έφερε σήμερα να διαπραγματευτούμε με συγκεκριμένα δεδομένα και τετελεσμένα, την οποία καλό θα ήταν να θυμάται η ΝΔ προτού μας κουνήσει το δάχτυλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-19 13:28:20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ