Ρέγκλινγκ: Από τις οικονομίες που χρηματοδοτήθηκαν από τον ESM οι καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ

Οι πέντε χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι σήμερα μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. O Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ESM δημιουργήθηκε στο απόγειο της κρίσης και ότι στα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια έδωσε δάνεια σε πέντε χώρες που έχασαν την πρόσβασή τους στις αγορές, εκταμιεύοντας 280 δισ. ευρώ.
«Και αυτό διασφάλισε τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης, επειδή ο κίνδυνος ήταν ότι κάποιες χώρες θα μπορούσε να είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν το ευρώ. Έτσι, αυτό δεν συνέβη, είναι καλό, διατηρήσαμε τη σταθερότητα. Και στην πορεία, οι πέντε χώρες που έλαβαν χρήματα από τα ιδρύματά μου εφάρμοσαν δραστικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που είναι σήμερα μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
Ερωτηθείς αν ο ESM θα μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες στην Ευρώπη, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν και να βρουν έναν συμβιβασμό 19 ανεξάρτητες χώρες. Γενικά, όμως, σημείωσε, «τα κράτη – μέλη μας πιστεύουν ότι ο ESM θα πρέπει να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έχει επίσης ενεργό ρόλο στην περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-18 20:56:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ