Ροτ: «Κλειδί» για ένταξη πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ η τήρηση της συμφωνίας για το ονοματολογικό

Κλειδί για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι η τήρηση από τα Σκόπια της συμφωνίας για το ονοματολογικό, τόνισε σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλε (DW) o υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ.
«Μπορώ μόνο να κάνω έκκληση σε όλους τους ιθύνοντες στα Σκόπια να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες. Ίσως να μην γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το διακύβευμα», τόνισε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε: «Μπορώ να κατανοήσω φυσικά πόσο επώδυνος μπορεί να είναι αυτός ο συμβιβασμός για κάποιους, αλλά είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ένα κλειδί, που ανοίγει την πόρτα για τη διαρκή ειρήνη και τη συμφιλίωση στην περιοχή και έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή το έχουν καταλάβει αυτό».
«Προφανώς, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό και σε εμάς ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αξίζουν περισσότερη προσοχή, διότι η σταθερότητα και η δημοκρατία στην περιοχή πρέπει να βρίσκονται στις προτεραιότητες της ΕΕ και δεν θα πρέπει να μείνει πολιτικό κενό στο πεδίο αυτό», σημείωσε ο κ. Ροτ, ενώ αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία – οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανώς τον Ιούνιο του 2019 – τόνισε: «Η Αλβανία και η ‘Μακεδονία’ έχουν καταφέρει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ΕΕ. Γι αυτό θα πρέπει οι Βορειομακεδόνες και Αλβανοί φίλοι μας να είναι περήφανοι. Έχουν επιτύχει πολλά, έχουν πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Η γέφυρα που χτίσαμε τώρα ως τον ερχόμενο Ιούνιο θα πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε και οι δύο χώρες να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-28 21:18:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ